Info

2014

Contents
Genezen met Geluid (Telegraaf 4 januari 2014)
Met tumorverwarmende geluidsgolven het antikanker-medicijn in het kwaadaardige gezwel laten landen - daarover schrijft de Telegraaf van 4 januari 2014 en dat is wat het CTMM project HIFU-CHEM doet.
Nanogeneeskunde: nieuw medicijn in de strijd tegen kanker?
NanoNextNL en CTMM nodigen u uit om op vrijdag 31 januari van gedachten te wisselen over: Nanomedicine, nieuw wapen in de strijd tegen kanker?
'Data for Life' met pan-Europees ELIXIR programma
Staatssecretaris Sander Dekker tekende vandaag het Europese samenwerkingsverband ELIXIR. Nederland is het zevende land in het ELIXIR programma. Slogan van ELIXIR? ‘Data for Life’. CTMM stond met TraIT mede aan de basis van DTL - DISC, de Nederlandse toegangspoort naar ELIXIR.
Persbericht - Grootschalig Nederlands genetisch kankeronderzoek krijgt 1 miljoen euro
Een nieuw Nederlands onderzoeksconsortium gaat de relatie onderzoeken tussen DNA-afwijkingen en ontwikkeling van prostaat- en dikkedarmkanker. Hiervoor krijgen de onderzoekers in totaal 1 miljoen euro, waarvan een half miljoen vanuit de Nederlandse aardgasbaten via topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine).
Persbericht - Verbeterde darmkankertest in aantocht
13 maart 2014 - Binnen het topinstituut CTMM wordt, in samenwerking met VU medisch centrum en de Maag Lever Darm Stichting gewerkt aan een nieuwe screeningstest voor darmkanker. Deze screeningstest kan in de komende jaren leiden tot een verdere reductie van het aantal darmkankergevallen met 35%.
Fusie CTMM en TI Pharma stimulans voor medische innovatie
Leiden / Eindhoven, 3 april 2014 - Technologische Topinstituten gaan verder als één organisatie voor publiekprivate samenwerking voor innovaties in de gezondheidszorg.
Red meets gold
Langdurig en inspannend bewegen, dat doen de deelnemers aan de wielerwedstrijd Amstel Gold Race. Wat voor effect heeft dat op het bloed?
Tekent u ook de petitie 'Plain packaging'?
10 april - Plain packaging houdt in dat de verpakkingen van sigaretten er allemaal hetzelfde uit gaan zien. Help rokers om te stoppen, help mee de regering te overtuigen dat ook in Nederland plain packaging voor sigaretten moet worden ingevoerd.
Darmkankerscreening
Het nut van het bevolkingsonderzoek Darmkanker? "Ja, het risico om op je 46ste darmkanker te krijgen is heel klein... Het risico op een volgende watersnoodramp was ook klein, maar we hebben de dijken toch maar verhoogd."
Felicitaties aan Prof. Bob Pinedo
CTMM feliciteert Professor Bob Pinedo met de David A. Karnofsky Memorial Award 2014 die hij op 31 mei 2014 in ontvangst nam in Chicago. Hiermee eert de American Society of Clinical Oncology (ASCO) Professor Pinedo voor zijn grensverleggende onderzoekswerk aan kanker.
CTMM Jaarverslag 2013
Het jaarverslag over 2013, met onder meer nieuws over valorisatieprojecten en wat dat kan betekenen voor patiënten met ziektes zoals hartfalen en kanker.
Rollen en strategieën voor gezondheidsfondsen in publiekprivate samenwerkingen
Nature Reviews Drug Discovery publiceert vandaag de resultaten van een studie naar verschuivingen in de rol van gezondheidsfondsen in publiekprivate samenwerkingsverbanden (PPP's).
Megasubsidie voor nationale biobank
Staatssecretaris Sander Dekker en NWO-directeur Jos Engelen maakten bekend dat de gezamenlijke aanvragers CTMM-TraIT, BBMRI-NL en EPI2 in totaal € 9,843 miljoen van NWO ontvangen voor het project BBMRI-NL 2.0.
Reserveer uw agenda voor de CTMM Annual Meeting
Op 4 november vindt de zesde jaarvergadering plaats van CTMM. Voertaal is Engels. Komt u ook?
Persbericht - Snellere opsporing bloedingen en trombose mogelijk door nieuwe test
Nederlandse wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld die het mogelijk maakt om bloedingen en trombose bij patiënten sneller op te sporen. De bevindingen worden vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications, dat online verschijnt. Het onderzoek is verricht binnen het landelijke topinstituut CTMM, dat medische innovaties stimuleert.
Escher rapport: "Nederland laat kansen liggen om geneesmiddelen eerder beschikbaar te maken voor de patiënt.”
Dat is een van de conclusies uit het rapport dat op 18 september 2014 is uitgebracht door ESCHER, een onafhankelijk platform van TI Pharma.
CTMM Annual Meeting 2014 -- Wat hebben we bereikt?
Op 4 november 2014 werd de laatste CTMM Annual Meeting gehouden met ruim 280 deelnemers. Bekijk de presentatie van Heidi Hamers-Hajduk (CEO) en Peter Luijten (CSO) en de video's. De Annual Meeting bood ook een blik op de toekomst.
Professor Gerrit Meijer: vervolgonderzoek test darmkanker
Zes miljoen euro, opgehaald met de jaarlijkse KWF-campagne 'Sta op tegen kanker', komt beschikbaar voor het tijdig opsporen van darmkanker. Professor Gerrit Meijer stuurt mede het internationale Dream Team aan. Dat is een logische aanvulling op zijn werk binnen CTMM.
Boards van CTMM en TI Pharma integreren en (her-)benoemen directies
Op 15 december 2014 hebben de Boards van CTMM en TI Pharma besloten dat ze vanaf dat moment een nieuwe samenstelling hebben.
De beste wensen voor 2015
Het CTMM team wenst u fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2015.
Output boekjes

In het Engels:

If you want to see what 300 million euros of public-private partnership funding can achieve, take a look at the new set of output booklets that have been prepared for the individual CTMM projects.

Scientific breakthroughs, new products, patents, start-up companies, research infrastructures, PhD theses and academic papers, it's all there in black and white - proof that together we have achieved something truly remarkable and placed the Netherlands in a world leading position for translational medical research.

AIRFORCE - personalized chemotherapy against lung cancer

BIOCHIP - Diagnosing leukemia sub-types

Breast CARE - Predicting therapy response in breast cancer patients

DeCoDe - Early diagnosis of colorectal cancer

HIFU-CHEM - More chemo where it should be

MUSIS - Check removal of tumor tissue during surgery

PCMM - Limit over-diagnosis and over-treatment in prostate cancer

VOLTA - Remove tumors through local heating

Circulating Cells - investigating white blood cells and platelets for discriminating patients with increased risk of developing unstable plaques

COHFAR - how to detect and stop ventricular fibrillation by applying a synchronized electrical impulse to heart muscle

Eminence - developing multiple diagnostic technologies to detect neovascularization and stratifying patients

INCOAG - developing a new set of tests to estimate the risk of thrombosis

Parisk - how to predict risk of rupture of an individual plaque

Predicct - focusing on early diagnoses and treatment of Diabetes DM2

Triumph - identifying biomarkers for cardiac failure

LeARN - finding an early diagnosis of Alzheimer's Disease

AmpVacs - a new vaccine technology platform in the combat against conserved influenza A determinants

MARS - tools to provide rapid and accurate information about an individual patient suffering from sepsis

TRACER - patient-tailored treatment of Rheumatoid Arthritis

Health Technology Assessment (HTA)

TraIT - establishing an easy-to-access and easy-to-use infrastructure for sharing of research data, and set of tools for researchers to interact with and explore a unified translational medical research space

March 2018