Info

'Data for Life' met pan-Europees ELIXIR programma

Staatssecretaris Sander Dekker tekende vandaag het Europese samenwerkingsverband ELIXIR. Nederland is het zevende land in het ELIXIR programma. Slogan van ELIXIR? ‘Data for Life’. CTMM stond met TraIT mede aan de basis van DTL - DISC, de Nederlandse toegangspoort naar ELIXIR.

Hierdoor reikt de actieve betrokkenheid van het CTMM TraIT project bij Data Integration and Stewardship Centre (DTL-DISC) tot ver buiten de Nederlandse grenzen. DISC biedt Nederlandse onderzoekers een belangrijke - Nederlandse - toegang tot internationale samenwerking in translationeel life science onderzoek.

Doordat Nederland nu toetreedt tot ELIXIR krijgen Nederlandse onderzoekers toegang tot belangrijke biologische onderzoeksgegevens die van groot nut kunnen zijn voor onderzoek op het gebied van geneeskunde en biotechnologie. De moderne biologie levert enorme hoeveelheden data op.

ELIXIR maakt het voor wetenschappers mogelijk om biologische data uit eerdere experimenten sneller te vinden, makkelijker te integreren in nieuwe onderzoeken en sneller te delen met Europese collega’s. Samenhang en integratie van de vele verschillende data kan leiden tot een enorme bijdrage in het onderzoek naar bijvoorbeeld therapieën voor erfelijke ziektes.

Meer informatie over ELIXIR op website van Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Meer over DTL en DISC (in het Engels)

Naar CTMM newsletter January 2014 (in het Engels)