Info

Megasubsidie voor nationale biobank

Megasubsidie voor nationale biobank

BBMRI-NL2.0 team, Eline Slagboom (LUMC / BBMRI-NL), Jeroen Beliën (VUmc / CTMM-TraIT), Aad van der Lugt (EPI2), Cisca Wijmenga (UMCG / BBMRI-NL), Gerrit Meijer (VUmc / CTMM-TraIT), Gertjan van Ommen (BBMRI-NL) en Dorret Boomsma (VU / BBMRI-NL)

Staatssecretaris Sander Dekker en NWO-directeur Jos Engelen maakten bekend dat de gezamenlijke aanvragers CTMM-TraIT, BBMRI-NL en EPI2 in totaal € 9,843 miljoen van NWO ontvangen voor het project BBMRI-NL 2.0.

Staatssecretaris Sander Dekker (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)-directeur Jos Engelen maakten op 1 juli tijdens een ceremonie in het LUMC de in totaal zes winnaars van de Roadmap-aanvraag bekend.

BBMRI-NL ontvangt 9,8 miljoen financiering voor het project BBMRI-NL 2.0. Deze faciliteit geeft het bestaande onderzoek een impuls door gegevens van de verschillende soorten onderzoeksmaterialen aan elkaar te verbinden: bloed, weefsel, data, maar ook beeldmateriaal van bijvoorbeeld MRI-scans. Door die koppeling kan veelzijdig onderzoek worden gedaan naar het ontstaan van ziekten. Voorwaarde voor succesvolle koppeling is een eenduidige manier van opslaan; hiervoor ontwikkelt BBMRI-NL2.0 standaarden.

Met de faciliteit kunnen belangrijke stappen worden gezet in het voorspellen, voorkomen en behandelen van ziekten. Met de financiering versterkt BBMRI-NL de voorlopersrol die Nederland heeft in biomedisch onderzoek en de internationale biobankenwereld. Een biobank is een verzameling van medische gegevens en lichaamsmateriaal van zieke en/of gezonde mensen.

Het project BBMRI-NL 2.0 is het samenwerkingsverband van BBMRI-NL, CTMM-TraIT (Center for Translational Molecular Medicine, Translational Research IT project) en EPI2 (European Population Imaging Infrastructure).

Lees meer over BBMRI-NL 2.0 (interview met Prof. dr. Cisca Wijmenga, projectleider BBMRI-NL 2.0 en tevens hoogleraar Humane Genetica in Groningen)