Info

Persbericht - Grootschalig Nederlands genetisch kankeronderzoek krijgt 1 miljoen euro

Persbericht - Grootschalig Nederlands genetisch kankeronderzoek krijgt 1 miljoen euro

Kick-off van het CTMM NGS-ProToCol project. Op de eerste rij: Wilbert van Workum (ServiceXS), Guido Jenster (Principal Investigator, Erasmus MC, in oranje jas). V.l.n.r. op de tweede rij: Remond Fijneman, Bauke Ylstra, Gerrit Meijer (alle drie van het VU

Een nieuw Nederlands onderzoeksconsortium gaat de relatie onderzoeken tussen DNA-afwijkingen en ontwikkeling van prostaat- en dikkedarmkanker. Hiervoor krijgen de onderzoekers in totaal 1 miljoen euro, waarvan een half miljoen vanuit de Nederlandse aardgasbaten via topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine).

Het onderzoek, onder leiding van prof. Guido Jenster (Erasmus MC), zal worden verricht door prostaatkankerspecialisten in het Erasmus MC en darmkankeronderzoekers in het VU Medisch Centrum, samen met het bedrijf ServiceXS, pionier in genoom sequentie. Het nieuwe CTMM NGS-ProToCol onderzoeksproject is het eerste onderzoek dat met dergelijk groot detail genoom sequentieanalyse voor kanker uitvoert in Nederland.

Kanker is een ziekte van het DNA. Het nieuwe onderzoeksteam wil alle veranderingen in het DNA in kaart brengen voor een grote groep individuele tumoren. Zo hopen ze beter te begrijpen waarom normale cellen zich ontwikkelen tot kankercellen, en hoe ze geïdentificeerd en behandeld kunnen worden. Vooral voor veel voorkomende tumoren zoals prostaatkanker en dikkedarmkanker verwachten de onderzoekers een grote stap te zetten in de verbetering van diagnose, prognose en behandeling.

Recente ontwikkelingen in genoom sequentie maken het mogelijk om binnen één test alle mutaties in een tumor te ontdekken, ook wel next-generation sequencing genoemd. Door het genoom (genenbestand) en transcriptoom (verzameling RNA-moleculen in een cel) van een groot aantal prostaat- en dikkedarmtumoren te analyseren, verwachten de onderzoekers merkers te ontdekken om tumoren al in een vroeg stadium op te sporen en de agressiviteit van de ziekte te voorspellen. De informatie uit het genoom zal tevens helpen bij de identificatie van nieuwe kankereiwitten en kan ook worden gebruikt om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

NGS-ProToCol bouwt voort op interessante bevindingen uit bestaand CTMM translationeel darmkankeronderzoek (DeCoDe-project) en prostaatkankeronderzoek (PCMM-project) en geeft zo vorm aan kennisvalorisatie. De enorme hoeveelheden data en de complexe dataverwerking zullen door NGS-ProToCol vastgelegd en beschikbaar worden gemaakt met behulp van het translationele IT project van CTMM (TraIT). Alle expertise die nu gegenereerd wordt, zal een belangrijke basis vormen voor onderzoek naar sequencing technologie voor andere ziektebeelden.

Persbericht NGS-ProToCol (PDF)

Naar projectpagina van NGS-ProToCol