Info

Professor Gerrit Meijer: vervolgonderzoek test darmkanker

Zes miljoen euro, opgehaald met de jaarlijkse KWF-campagne 'Sta op tegen kanker', komt beschikbaar voor het tijdig opsporen van darmkanker. Professor Gerrit Meijer stuurt mede het internationale Dream Team aan. Dat is een logische aanvulling op zijn werk binnen CTMM.

Als je darmkanker in een vroeg stadium ontdekt is de kans op overleving veel groter, maar daar zijn wel goede tests voor nodig. Het recent opgestarte Bevolkingsonderzoek Darmkanker gebruikt een test die bloed opspoort in ontlasting. Bloed kan een teken zijn van een verhoogd risico op darmkanker.

Het Dream Team onderzoekt of deze test beter kan door niet naar bloed, maar naar DNA en eiwitten van de tumor te kijken, die in de ontlasting terechtkomen. De onderzoekers verwachten dat deze moleculen beter zijn om darmkanker in een vroeg stadium mee aan te tonen.

Ook denken ze met DNA uit de tumor dat in bloed aantoonbaar is, te kunnen bepalen welke patiënten een agressieve vorm van darmkanker hebben. Deze patiënten, 20% van de alle patienten zonder lymfklieruitzaaiingen, hebben een grote kans op terugkeer van de ziekte. Maar als je die patiënten direct herkent, hebben ze door een aanvullende therapie een grotere kans op een succesvolle behandeling.

Gerrit Meijer
Prof.dr. Gerrit Meijer (foto: Jaap van Veldhuisen, VUmc)
Gerrit Meijer: “Er is in Amerika al wel een DNA-test, maar daar is veel ontlasting voor nodig. Dat is in een Bevolkingsonderzoek (zoals in Nederland) niet praktisch. Om de technologie tóch in de Nederlandse situatie te kunnen gebruiken, willen wij deze veel gevoeliger maken. Bijvoorbeeld met nanotechnologie, zodat we met veel minder ontlasting toe kunnen. Het gaat hier echt over ‘pushing the limits’. In een Dream Team kan je sneller en meer doen. Uiteindelijk is de missie dat patiënten van morgen beter af zijn dan vandaag.”

 

Gerrit Meijer is Principal Investigator van de CTMM projecten DeDoDe (darmkanker), TraIT (Translationele Research IT) en CRCbioscreen (onderzoek naar darmkankertest).

Meer informatie: www.kwf.nl

Output boekjes

In het Engels:

If you want to see what 300 million euros of public-private partnership funding can achieve, take a look at the new set of output booklets that have been prepared for the individual CTMM projects.

Scientific breakthroughs, new products, patents, start-up companies, research infrastructures, PhD theses and academic papers, it's all there in black and white - proof that together we have achieved something truly remarkable and placed the Netherlands in a world leading position for translational medical research.

AIRFORCE - personalized chemotherapy against lung cancer

BIOCHIP - Diagnosing leukemia sub-types

Breast CARE - Predicting therapy response in breast cancer patients

DeCoDe - Early diagnosis of colorectal cancer

HIFU-CHEM - More chemo where it should be

MUSIS - Check removal of tumor tissue during surgery

PCMM - Limit over-diagnosis and over-treatment in prostate cancer

VOLTA - Remove tumors through local heating

Circulating Cells - investigating white blood cells and platelets for discriminating patients with increased risk of developing unstable plaques

COHFAR - how to detect and stop ventricular fibrillation by applying a synchronized electrical impulse to heart muscle

Eminence - developing multiple diagnostic technologies to detect neovascularization and stratifying patients

INCOAG - developing a new set of tests to estimate the risk of thrombosis

Parisk - how to predict risk of rupture of an individual plaque

Predicct - focusing on early diagnoses and treatment of Diabetes DM2

Triumph - identifying biomarkers for cardiac failure

LeARN - finding an early diagnosis of Alzheimer's Disease

AmpVacs - a new vaccine technology platform in the combat against conserved influenza A determinants

MARS - tools to provide rapid and accurate information about an individual patient suffering from sepsis

TRACER - patient-tailored treatment of Rheumatoid Arthritis

Health Technology Assessment (HTA)

TraIT - establishing an easy-to-access and easy-to-use infrastructure for sharing of research data, and set of tools for researchers to interact with and explore a unified translational medical research space

March 2018