Info

Professor Gerrit Meijer: vervolgonderzoek test darmkanker

Zes miljoen euro, opgehaald met de jaarlijkse KWF-campagne 'Sta op tegen kanker', komt beschikbaar voor het tijdig opsporen van darmkanker. Professor Gerrit Meijer stuurt mede het internationale Dream Team aan. Dat is een logische aanvulling op zijn werk binnen CTMM.

Als je darmkanker in een vroeg stadium ontdekt is de kans op overleving veel groter, maar daar zijn wel goede tests voor nodig. Het recent opgestarte Bevolkingsonderzoek Darmkanker gebruikt een test die bloed opspoort in ontlasting. Bloed kan een teken zijn van een verhoogd risico op darmkanker.

Het Dream Team onderzoekt of deze test beter kan door niet naar bloed, maar naar DNA en eiwitten van de tumor te kijken, die in de ontlasting terechtkomen. De onderzoekers verwachten dat deze moleculen beter zijn om darmkanker in een vroeg stadium mee aan te tonen.

Ook denken ze met DNA uit de tumor dat in bloed aantoonbaar is, te kunnen bepalen welke patiënten een agressieve vorm van darmkanker hebben. Deze patiënten, 20% van de alle patienten zonder lymfklieruitzaaiingen, hebben een grote kans op terugkeer van de ziekte. Maar als je die patiënten direct herkent, hebben ze door een aanvullende therapie een grotere kans op een succesvolle behandeling.

Gerrit Meijer
Prof.dr. Gerrit Meijer (foto: Jaap van Veldhuisen, VUmc)
Gerrit Meijer: “Er is in Amerika al wel een DNA-test, maar daar is veel ontlasting voor nodig. Dat is in een Bevolkingsonderzoek (zoals in Nederland) niet praktisch. Om de technologie tóch in de Nederlandse situatie te kunnen gebruiken, willen wij deze veel gevoeliger maken. Bijvoorbeeld met nanotechnologie, zodat we met veel minder ontlasting toe kunnen. Het gaat hier echt over ‘pushing the limits’. In een Dream Team kan je sneller en meer doen. Uiteindelijk is de missie dat patiënten van morgen beter af zijn dan vandaag.”

 

Gerrit Meijer is Principal Investigator van de CTMM projecten DeDoDe (darmkanker), TraIT (Translationele Research IT) en CRCbioscreen (onderzoek naar darmkankertest).

Meer informatie: www.kwf.nl