Info

Red meets gold

Langdurig en inspannend bewegen, dat doen de deelnemers aan de wielerwedstrijd Amstel Gold Race. Wat voor effect heeft dat op het bloed?

Je fietst heel hard op een kilometerslang traject, met hellingen, met bochten. Samen met vele andere wielrenners en dat is spannend, want jij wilt de eerste zijn. Maar helaas, je maakt een schuiver. Voor je het weet lig je op de grond. Valt nog reuze mee, denk je dan. Alleen wat schaafwonden op je knie en elleboog. Al hijgend snel die fiets weer op en doorgaan.

Stolt je bloed dan sneller of juist minder snel?  Wat doet die inspanning verder met het lichaam?

Dat gaan onderzoekers van Synapse en de Universiteit van Maastricht onderzoeken op 19 april 2014, in Valkenburg aan de Geul (Limburg).

Daarvoor hoeven de deelnemers niet eerst een schuiver te maken, gelukkig maar. Vóór en ná de race zal bij zo'n 100 gezonde vrijwilligers (géén professionals) een beetje bloed worden afgenomen. Ook worden nog enkele andere lichaamscondities gemeten.

Dit onderzoek tijdens de wielerwedstrijd is een vervolg op een soortgelijke meting op de Mont Blanc, waar het effect van hoogte op de bloedstolling werd gemeten. Beide metingen vinden plaats binnen het CTMM onderzoeksproject Incoag (Prebat). Bloedstolling is daar onderwerp van onderzoek.

Meer informatie over de meting en de race op 19 april: www.redmeetsgold.nl

Meer informatie over de beklimming van de Mont Blanc, juni 2013: www.redmeetswhite.com. Inclusief een spectaculaire film!