Info

Tekent u ook de petitie 'Plain packaging'?

10 april - Plain packaging houdt in dat de verpakkingen van sigaretten er allemaal hetzelfde uit gaan zien. Help rokers om te stoppen, help mee de regering te overtuigen dat ook in Nederland plain packaging voor sigaretten moet worden ingevoerd.

Aanvulling dd 01-07-2014:
De elektronische petitie is per 1 juli 2014 gesloten.


Zet u ook uw handtekening onder de petitie?

Naar de elektronische petitie op website van de Hartstichting

Stoppen met roken, of er zelfs helemaal niet aan beginnen, dat is belangrijk. Voor patiënten, hun directe omgeving, voor de volksgezondheid, voor de eigen portemonnee, voor de schatkist.

Recent is de Hartstichting in Nederland een handtekeningenactie begonnen om de regering te overtuigen ook in Nederland plain packaging voor sigaretten in te voeren.

In Australië werd plain packaging met grote gezondheidswaarschuwingen in tekst/beeld, eind 2012 ingevoerd. Een recente studie, gepubliceerd in the Medical Journal of Australia, laat zien dat de maatregel nu al tot gewenst resultaat heeft geleid.

Een sigarettenfabrikant doet namelijk zijn best om met een aansprekend sigarettendoosje mensen te verleiden om te (gaan) roken. Een neutrale verpakking zet daar een streep doorheen. Geen verleiding meer, geen associatie meer met spannende cowboys bij zonsondergang. Geen associatie met zwoele mensen in elegante avondkleding met veel rose en bloemetjes. Saai.

Onderzoek wijst uit dat als sigaretten in een bruin doosje zitten, de roker het roken ervaart als minder stijlvol, cool en aantrekkelijk. Deelnemers aan het onderzoek gaven verder aan dat zij door de verpakking een “slecht gevoel” over roken kregen. Bovendien gaf circa een derde van de rokers aan dat de sigaretten uit het bruine pakje niet zo goed smaakten, ofschoon het hun vaste merk was.

Lees hier meer over in het stuk van Prof. Marc Willemsen, Universiteit van Maastricht en van de Alliantie Nederland Rookvrij!: 'Plain packaging: de volgende stap in tabaksregulering' (PDF)

De Hartstichting wil graag dat vooral de vele professionals in de zorg de petitie ondertekenen, zoals artsen en onderzoekers. Een dergelijk statement van hen maakt het meeste indruk.

Uw handtekening is belangrijk, óók als u op andere terreinen dan hart- en vaatziekten actief bent. De schadelijke effecten van roken blijven echt niet beperkt tot hart- en vaatziekten.

Steunt u deze actie? Zet dan ook uw handtekening!

Naar de elektronische petitie op website van de Hartstichting

Bij voorkeur vóór 9 mei 2014!

Dank u wel.