Info

Tekent u ook de petitie 'Plain packaging'?

10 april - Plain packaging houdt in dat de verpakkingen van sigaretten er allemaal hetzelfde uit gaan zien. Help rokers om te stoppen, help mee de regering te overtuigen dat ook in Nederland plain packaging voor sigaretten moet worden ingevoerd.

Aanvulling dd 01-07-2014:
De elektronische petitie is per 1 juli 2014 gesloten.


Zet u ook uw handtekening onder de petitie?

Naar de elektronische petitie op website van de Hartstichting

Stoppen met roken, of er zelfs helemaal niet aan beginnen, dat is belangrijk. Voor patiënten, hun directe omgeving, voor de volksgezondheid, voor de eigen portemonnee, voor de schatkist.

Recent is de Hartstichting in Nederland een handtekeningenactie begonnen om de regering te overtuigen ook in Nederland plain packaging voor sigaretten in te voeren.

In Australië werd plain packaging met grote gezondheidswaarschuwingen in tekst/beeld, eind 2012 ingevoerd. Een recente studie, gepubliceerd in the Medical Journal of Australia, laat zien dat de maatregel nu al tot gewenst resultaat heeft geleid.

Een sigarettenfabrikant doet namelijk zijn best om met een aansprekend sigarettendoosje mensen te verleiden om te (gaan) roken. Een neutrale verpakking zet daar een streep doorheen. Geen verleiding meer, geen associatie meer met spannende cowboys bij zonsondergang. Geen associatie met zwoele mensen in elegante avondkleding met veel rose en bloemetjes. Saai.

Onderzoek wijst uit dat als sigaretten in een bruin doosje zitten, de roker het roken ervaart als minder stijlvol, cool en aantrekkelijk. Deelnemers aan het onderzoek gaven verder aan dat zij door de verpakking een “slecht gevoel” over roken kregen. Bovendien gaf circa een derde van de rokers aan dat de sigaretten uit het bruine pakje niet zo goed smaakten, ofschoon het hun vaste merk was.

Lees hier meer over in het stuk van Prof. Marc Willemsen, Universiteit van Maastricht en van de Alliantie Nederland Rookvrij!: 'Plain packaging: de volgende stap in tabaksregulering' (PDF)

De Hartstichting wil graag dat vooral de vele professionals in de zorg de petitie ondertekenen, zoals artsen en onderzoekers. Een dergelijk statement van hen maakt het meeste indruk.

Uw handtekening is belangrijk, óók als u op andere terreinen dan hart- en vaatziekten actief bent. De schadelijke effecten van roken blijven echt niet beperkt tot hart- en vaatziekten.

Steunt u deze actie? Zet dan ook uw handtekening!

Naar de elektronische petitie op website van de Hartstichting

Bij voorkeur vóór 9 mei 2014!

Dank u wel.

Output boekjes

In het Engels:

If you want to see what 300 million euros of public-private partnership funding can achieve, take a look at the new set of output booklets that have been prepared for the individual CTMM projects.

Scientific breakthroughs, new products, patents, start-up companies, research infrastructures, PhD theses and academic papers, it's all there in black and white - proof that together we have achieved something truly remarkable and placed the Netherlands in a world leading position for translational medical research.

AIRFORCE - personalized chemotherapy against lung cancer

BIOCHIP - Diagnosing leukemia sub-types

Breast CARE - Predicting therapy response in breast cancer patients

DeCoDe - Early diagnosis of colorectal cancer

HIFU-CHEM - More chemo where it should be

MUSIS - Check removal of tumor tissue during surgery

PCMM - Limit over-diagnosis and over-treatment in prostate cancer

VOLTA - Remove tumors through local heating

Circulating Cells - investigating white blood cells and platelets for discriminating patients with increased risk of developing unstable plaques

COHFAR - how to detect and stop ventricular fibrillation by applying a synchronized electrical impulse to heart muscle

Eminence - developing multiple diagnostic technologies to detect neovascularization and stratifying patients

INCOAG - developing a new set of tests to estimate the risk of thrombosis

Parisk - how to predict risk of rupture of an individual plaque

Predicct - focusing on early diagnoses and treatment of Diabetes DM2

Triumph - identifying biomarkers for cardiac failure

LeARN - finding an early diagnosis of Alzheimer's Disease

AmpVacs - a new vaccine technology platform in the combat against conserved influenza A determinants

MARS - tools to provide rapid and accurate information about an individual patient suffering from sepsis

TRACER - patient-tailored treatment of Rheumatoid Arthritis

Health Technology Assessment (HTA)

TraIT - establishing an easy-to-access and easy-to-use infrastructure for sharing of research data, and set of tools for researchers to interact with and explore a unified translational medical research space

March 2018