Info

DNA isoleren bij Dutch Technology Week

DNA isoleren bij Dutch Technology Week

Kleine afwijkingen in DNA bepalend voor kleur en vorm bloemen

Een kleine afwijking in DNA kan grote gevolgen hebben.

Bij een plant zorgt een variatie in DNA voor een andere kleur bloem, of een andere vorm van de bloem, zoals bij de verschillende primula's op de grote foto. Bij een mens kan een kleine afwijking in het DNA zorgen voor een andere kleur ogen, of het betekent wél of níet ziek zijn.

DNA of Desoxyribonucleïnezuur is een molecuul waarin alle erfelijke informatie van een mens, een plant of een dier is vastgelegd. DNA zit opgeslagen in de kern van elke cel van dat organisme.

Tijdens de Dutch Technology Week op zaterdag 6 juni 2015 konden bezoekers aan de high tech ontdekkingsroute op de CTMM stand (High Tech Campus Eindhoven) hun eigen DNA isoleren, en uitrekenen hoeveel hun eigen lichaam aan DNA bevat. CTMM stond samen met De Reizende DNA-labs van partner Radboudumc in één stand.

Tevens stond in de stand een 3D beamer opgesteld waarmee diverse soorten moleculen werden getoond. Met een 3D brilletje kon men bijvoorbeeld een molecuul van slangengif bekijken. Met zo'n soort 3D toepassing kunnen bioinformatici antigif ontwikkelen. De 'kaken' van het slangengif, die collageen kapot knippen in het lijf van een slachtoffer, kunnen onschadelijk gemaakt worden door op maat een molecuul te ontwikkelen dat precies in die kaken past.

Een fotoverslag van zaterdag 6 juni 2015:

Hoeveel DNA heb jij in je lijf?
Op de CTMM stand tijdens de Dutch Technology Week 2015.

DNA isoleren bij Dutch Technology Week
Testje: zelf je eigen DNA isoleren met een roerstaafje, een epje en een beetje spiritus.

Jong en oud isoleren het eigen DNA
Belangstelling voor de Reizende DNA labs bij CTMM vanuit jong en ouder publiek.

Wat was de kleur van uw haar?
Nu is het wit, maar hoe was het vroeger? Een van de vragen die helpt te achterhalen hoeveel DNA je in je eigen lichaam meedraagt.

Komt u ook bij ons op school?
Komt u ook bij ons op school? - was een veelgestelde vraag. De Reizende DNA-Labs komen op verzoek een uitleg geven in de klassen 4-5 HAVO en 4-5-6 VWO op de middelbare school.