Info

Lygature: samenwerken voor medische innovatie

Lygature: samenwerken voor medische innovatie

Tijdens het CTMM + TI Pharma launch event werden nieuwe naam en logo onthuld: Lygature.

Persbericht 9 juni 2015

Utrecht, 9 juni 2015 - Vandaag hebben de twee grootste publiek-private topinstituten in de topsector Life Sciences & Health, CTMM en TI Pharma, hun plannen en ambitie voor een gezamenlijke toekomst toegelicht tijdens een bijeenkomst in het Muntgebouw in Utrecht. CTMM (Center for Translational Molecular Medicine) en TI Pharma (Top Instituut Pharma) maakten tevens bekend dat de nieuwe gefuseerde organisatie verder gaat onder de naam Lygature. Lygature gaat zich inzetten voor samenwerking in medische innovatie.

Lygature logo bl_goud_rechts_png

Goede samenwerking

De maatschappij stelt hogere eisen aan medische oplossingen voor patiënten, terwijl het realiseren van effectieve gezondheidszorg steeds complexer wordt. Mensen worden ouder en de kosten van het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en geavanceerde medische technologie stijgen. Dit vraagt om goede samenwerking tussen alle belanghebbenden; overheid, verzekeraars, academische instellingen, farmaceutische en medisch-technologische bedrijven, regulatoire instanties en patiëntenorganisaties.

Een goede samenwerking tussen de juiste partijen is precies wat Lygature organiseert. Door samen te werken komen medische innovaties versneld ten goede aan de gezondheid en welvaart van onze samenleving. Lygature gaat zich richten op onderwerpen die te groot en te complex zijn om door één organisatie gerealiseerd te kunnen worden.

“Belangrijke winst voor innovatie in de Nederlandse medische wetenschap”

Met Lygature bundelt de Nederlandse sector de krachten op het gebied van diagnostiek, imaging en farmacotherapie. De nieuwe organisatie wordt zo een nog belangrijker speler op het gebied van publiek-private onderzoekssamenwerking, zowel op nationaal als op Europees niveau.

De fusie tussen CTMM en TI Pharma sluit daarom naadloos aan bij de ambitie van topsector Life Sciences & Health (LSH) om focus aan te brengen in de Nederlandse publiek-private onderzoeksagenda. Jan Raaijmakers (boegbeeld van de topsector LSH): “Eén van de ambities van de topsector Life Sciences & Health was om de expertise, die is opgebouwd in de topinstituten, in te zetten voor de sector in de toekomst. Met de krachtenbundeling van CTMM en TI Pharma in de nieuwe organisatie Lygature wordt die ambitie gerealiseerd. De fusie tussen beide instituten betekent dan ook belangrijke winst voor innovatie in de Nederlandse medische wetenschap.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Lygature bouwt en begeleidt partnerships, zoekt financiering en stuurt de partnerships vanuit haar wetenschappelijke- en managementcapaciteiten. In de afgelopen periode is zo reeds een portefeuille van tien grote publiek-private partnerships opgebouwd. Voorbeelden zijn projecten op het gebied van data-infrastructuur zoals TraIT en het delen van belangrijke technologische middelen zoals gebeurt bij het vlaggenschip-project de European Lead Factory.

Jorg Janssen (directeur Lygature): “Als gefuseerde organisatie leveren wij met onze projecten een bijdrage aan het realiseren van een gezamenlijke wetenschappelijke infrastructuur en de gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om tot oplossingen voor patiënten te komen.”

Download persbericht Lygature: samenwerken voor medische innovatie (PDF)