Info

5 miljoen euro voor medische innovaties

Persbericht: Nederlandse overheid investeert in 'onderzoeksparels'

Eindhoven – 23 april 2015 - Het ministerie van Economische Zaken heeft 2,5 miljoen euro toegekend voor de verlenging van zeven veelbelovende onderzoeksprojecten voor medische innovaties. Het onderzoek richt zich onder meer op borstkanker, trombose en prostaatkanker. De projecten zijn onderdeel van het landelijke topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine), dat door publiekprivate samenwerking medische innovaties sneller voor de patiënt beschikbaar wil maken. De betrokken bedrijven en academische instellingen dragen gezamenlijk eveneens 2,5 miljoen euro bij, waardoor in totaal 5 miljoen euro als onderzoeksbudget voor de komende twee jaar beschikbaar is.

Peter Luijten, directeur van CTMM: “Innovatie vraagt een lange adem. Wij zijn zeer verheugd dat de Nederlandse overheid verder investeert in deze onderzoeksparels. Door deze steun kunnen we reeds langer lopend onderzoek ook daadwerkelijk in concrete medische toepassingen gaan omzetten. Dat is niet alleen heel erg goed nieuws voor patiënten, maar het is tevens een belangrijke economische impuls voor de BV Nederland.”

De onderzoeksparels sluiten aan bij de roadmap van topsector Life Sciences &Health (LSH), een van de negen topsectoren die door de overheid zijn ingesteld om innovatie aan te jagen. Het hoogwaardige onderzoek vloeit voort uit eerdere onderzoeksprogramma’s die binnen het topinstituut CTMM in 2008 zijn opgestart. Luijten: “In 2008 heeft de overheid – samen met bedrijfsleven en universiteiten – met een bijdrage uit de aardgasbaten fors geïnvesteerd in innovatief medisch onderzoek. De overheid geeft met deze aanvullende financiering een positief signaal af en onderkent dat langjarige investeringen noodzakelijk zijn om wetenschappelijke kennis te verzilveren in medische toepassingen waar de samenleving baat bij heeft.”

Download hier het persbericht 5 miljoen euro voor medische innovaties (PDF)

De onderzoeksparels:

1

MARS&MORE

Ontwikkeling van Point-of-Care test voor snelle en gevoelige detectie van bloedbaaninfecties.

2

VOLTAVALO– Opereren zonder snijden bij borstkanker

3

PROCAMOLMED - Validatie van twee nieuwe DNA merkstoffen voor prostaatkanker

4

CHOICE – voorspelling van response op borstkankertherapie

5

MICRO-BAT 2014 -  Een microscoop-onafhankelijke testmethode voor trombusvorming ter bepaling van het risico op bloeding of trombose.

6

ECAF - Ontwikkeling van een niet-invasieve techniek voor de classificatie van boezemfibrilleren op basis van een complexiteitsanalyse van het slokdarm ECG.

7

deAGEpyrbestudeert bij zwaarlijvige mensen de effecten van pyridoxamine op insuline gevoeligheid en de vasculaire functie.

Aanvulling per januari 2016:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marjoke Kortas, Communicatiemanager Lygature, e-mail marjoke.kortas@lygature.org, telefoon 06-294 09 770.