Info

Therapeutisch vaccin tegen kanker bijna klaar voor marktintroductie

Therapeutisch vaccin tegen kanker bijna klaar voor marktintroductie

Kees Melief (links) en Ferry Ossendorp

Dankzij het CTMM-project Cancer Vaccine Tracking gaan we van 'trial en error' naar een meer gerichte en geplande ontwikkeling, waarbij het eigen afweersysteem gestimuleerd kan worden om kankercellen te vernietigen.

De multidisciplinaire benadering van het CTMM Cancer Vaccine Tracking project heeft gezorgd voor een grote vooruitgang in de behandeling van baarmoederhals- en schaamlipkanker. Marktintroductie van het therapeutische vaccin komt steeds dichterbij.

Voorafgaand aan dit CTMM Cancer Vaccine Tracking project heeft TI Pharma, zusterinstituut en komende fusiepartner van CTMM, de uitermate belangrijke aspecten van intellectueel eigendom bij de ontwikkeling van geneesmiddelen ondersteund.

"Het project is een belangrijk voorbeeld van hoe je van 'molecuul' naar 'mens' gaat en wetenschappelijke kennis in de kliniek brengt", concluderen prof. dr. Ferry Ossendorp, Leiden UMC, en prof. dr. Kees Melief, Wetenschappelijk directeur van ISA Pharmaceuticals in Leiden.

Lees het volledige artikel (Engelstalig) zoals dat in maart 2015 in IMMUUN verscheen (PDF). IMMUUN is het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging Voor Immunologie (NVVI).