Info

Persbericht: Wereldprimeur 2 oktober 2012: UMCU start nieuwe behandeling borstkanker

Mede dankzij een eenmalige overheidsinvestering van 5,5 miljoen euro hoeven straks 3.000 vrouwen met borstkanker niet geopereerd te worden. Per jaar. Na behandeling met ultrageluid mogen ze dezelfde dag nog naar huis.

In het UMC Utrecht is in samenwerking met Philips onderzoek naar een nieuwe behandeling voor borstkanker van start gegaan. Door met ultrageluid borsttumoren te verhitten, sterven tumorcellen af. Op deze manier kunnen patiënten behandeld worden zonder operatie. Vrijdag 28 september is de eerste patiënte met deze techniek behandeld. Het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) is de belangrijkste financier van het onderzoek. Ook ZonMw betaalt mee.

NOS video

Bijgaande link geeft toegang naar de NOS site waar u de reportage kunt bekijken: http://nos.nl/video/425064-borstkankerbehandeling-met-ultrageluid.html.

Download hier het volledige persbericht.

Het onderzoek naar de behandeling van borstkankerpatiënten met ultrageluid is onderdeel van het CTMM VOLTA project.

Onderzoeksbudget 11 miljoen euro, waarvan 5,5 miljoen euro overheidssubsidie voor de looptijd van vijf jaar (tot 30-11-2014). De andere 5,5 miljoen wordt betaald door de projectpartners die deelnemen in deze publiekprivate samenwerking. Industriële partners:
  • Philips
  • SyMO-Chem
Academische partners:
  • Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
  • Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen (UMCN)
  • Nederlands Kanker Instituut (NKI)