Info

Over CTMM

Over CTMM

CTMM, een publiek-privaat samenwerkingsverband voor translationeel onderzoek. Nieuwe technologische vindingen zo snel mogelijk bij de patiënt!

Wetenschapsvindingen sneller bij de patiënt

Wie kent niet een hartpatiënt, iemand met kanker, Alzheimer, reuma, diabetes? Het zou fantastisch zijn wanneer deze patiënten minder ziek worden, een betere kwaliteit van leven houden en langer leven. Omdat artsen sneller een diagnose stellen. En vervolgens op maat behandelen omdat bekend is welke medicijnen bij hun patiënt ‘aanslaan’ en welke niet.

Oncologische, cardiovasculaire, neurodegeneratieve aandoeningen en infectie-/autoimmuun ziekten vormen een zware belasting voor de mens in de westerse wereld. CTMM (Center for Translational Molecular Medicine) wil in deze ziektegebieden een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Hoe? Door een vroegtijdige diagnose en een op het individu afgestemde behandeling.

CTMM zet zich in voor nieuwe technologische ontwikkelingen in de moleculaire geneeskunde en de translatie hiervan. Zodat nieuwe ontdekkingen vanuit het laboratorium zo snel mogelijk beschikbaar komen in de kliniek.

De Hartstichting, het Diabetes Fonds, de Nierstichting, het Reumafonds, KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) ondersteunen CTMM en leveren een financiële bijdrage namens vele patiënten. CTMM is een Nederlands publiek-privaat samenwerkingsinitiatief. Alle Nederlandse universitair medische centra, enkele universiteiten en 90 bedrijven werken actief samen om nieuwe vindingen sneller aan het bed van de patiënt te brengen. CTMM telt momenteel 142 partners.

Eerste mijlpaal

De eerste mijlpaal werd in maart 2011 bereikt: de marktintroductie van de CE-gecertificeerde AMLprofiler voor een persoonlijke diagnose bij Acute Myeloïde Leukemie (AML) patiënten.

Deze ‘lab-on-a-chip’ van partner Skyline Diagnostics BV in Rotterdam komt voort uit het CTMM BioCHIP project en stelt snel een diagnose van het exacte subtype leukemie.

AML ProfilerDe AMLprofiler vervangt zeven aparte, tijdrovende testen. Artsen kunnen daardoor snel, binnen vier dagen, voor elke patiënt de meest passende en beschikbare behandeling kiezen en misschien nog wel belangrijker, direct op zoek gaan naar een donor voor beenmergtransplantatie.

In onderstaande video ziet u drie van de 65 CTMM mkb-partners met baanbrekend nieuws (september 2012, Engelstalig):

 

  1. Een demonstratie van bovengenoemde AMLprofiler.
  2. Een diagnostisch instrument voor patiënten met diabetes type 2, het meten van de glycocalyx laag in bloedvaten onder de tong. Interview met Pieter Goedhart van GlycoCheck BV, een spin-off bedrijf uit het CTMM PREDICCt project.
  3. Virtual Proteins BV, één van de mkb-partners binnen het CTMM LeARN project, demonstreert de VP Microlab. Jackie Schooleman, oprichter en CEO van Virtual Proteins laat zien, hoe artsen, met de patiëntinformatie die al beschikbaar is in het ziekenhuis, via de 3D beelden zien op welke manier zij een operatie het beste kunnen uitvoeren, vanaf welke kant zij een orgaan willen benaderen en o.a. hoe de bloedvatenstructuur is.

Arbeidsmarkt en budget
Ruim 1.900 wetenschappers verrichten en verrichtten onderzoek binnen de CTMM projecten. Het totale onderzoeksbudget bedraagt ruim 300 miljoen euro voor de looptijd tot eind 2015 en wordt betaald door de betrokken bedrijven, de academische instellingen en door de overheid.

Alle partijen zijn ervan overtuigd dat moleculaire geneeskunde aan patiënten nieuwe kansen biedt.

Per 1 januari 2016 is CTMM gefuseerd met TI Pharma. De naam is dan Lygature. De nog lopende zogenaamde CTMM onderzoeksparelprojecten worden voorgezet onder de vlag van CTMM, tot het einde van hun looptijd eind 2017.

Kengetallen CTMM
142 partners, 321 miljoen euro onderzoeksbudget, 32 projecten /onderzoeksconsortia

Meer informatie over de huidige 32 CTMM projecten.

 

Laatst bijgewerkt: 20-05-2016