Info

Drie Technologische Topinstituten

Mede met financiering vanuit de aardgasbaten (FES2006) zijn drie Nederlandse technologische topinstituten van start gegaan.

Zorginnovatie ‘goes Dutch’

Drie Nederlandse, publiek-private samenwerkingsverbanden bundelen toponderzoeksgroepen bij universiteiten, kennisinstituten en universitaire medische centra met internationale bedrijven, middelgrote ondernemingen, alsmede high tech start-ups. Dit om therapieën te verbeteren en een impuls te geven aan life science onderzoek en ontwikkeling.

Betere gezondheid en gezondheidszorg vereisen innovaties op drie onderling verbonden gebieden: diagnose, medicatie en apparatuur.

Een vroege en nauwkeurige diagnose is cruciaal om de ontwikkeling van een ziekte te voorkomen of te minimaliseren en om een passende medische behandeling te bepalen of het resultaat van de behandeling te volgen (bijvoorbeeld via beeldvormingstechnieken).

Om de symptomen van een ziekte te behandelen of ziekteprogressie te wijzigen zijn geneesmiddelen een cruciale actieve ingrediënt in medische behandelingen en therapieën.

Voor een efficiënte en effectieve toepassing van geneesmiddelen, alsook voor de behandeling van bepaalde symptomen, zijn speciaal ontworpen apparaten nodig. Deze apparaten bezitten technologieën om doelgericht en/of gecontroleerd medicijnen af te geven zijn alsmede ‘scaffolds’ voor weefselopbouw voor het functionele herstel en regeneratie van weefsel en uiteindelijk de organen.

Drie initiatieven op basis van het Topinstituutconcept hebben betrekking op deze gebieden:

  • het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) richt zich op de diagnose en beeldvorming
  • het Topinstituut Pharma (TI Pharma) richt zich op geneesmiddelen
  • en het BioMedical Materials-programma (BMM) richt zich op de apparatuur.

 

DDD wit

 

Drie topinstituten


Voor meer informatie over geneesmiddelen en apparatuur zie respectievelijk top instituut TI Pharma en BMM.
Voor een full colour overzicht van de Nederlandse successen van publiek-private partnerschappen in Life Sciences zie bijgaande publicatie "Van Hartklep tot Hersenvocht" (Roland Berger / Financieele Dagblad, 2007).

 

Afrondende fase en een nieuwe toekomst

De drie topinstituten bevinden zich in de afrondende fase. TI Pharma en CTMM zijn in 2014 begonnen aan een nauwe samenwerking die per 1 januari 2016 zal resulteren in een fusie. Daartoe zijn reeds stappen gezet in de Boards van beide stichtingen.

Het in februari 2014 opgerichte instituut Chemelot InSciTe (Geleen, Zuid-Limburg) is een nieuw publiekprivaat initiatief dat de krachten bundelt van grote partijen in de ontwikkeling en toepassing van biomedische materialen en de productie van bio-based materialen (deels het terrein van BMM).

Bijgewerkt: 3 maart 2015