Info

Europees partnerschap EATRIS

Goed onderhouden en goed ondersteunde infrastructuren faciliteren translationeel onderzoek. Dat is in het kort waar het Europese programma zich op richt. CTMM speelt een actieve rol binnen EATRIS.

EATRIS, ofwel European Advanced Translational Research InfraStructure, bevordert open-access infrastructuren voor gezamenlijk gebruik van onderzoeksinfrastructuren in Europa. Daarnaast helpt EATRIS de Nederlandse overheid met het coördineren van nieuwe en bestaande onderzoeksinfrastructuren. Zo wordt de reeds hoog genoteerde positie van Nederland in de context van de translationeel onderzoek in Europa nog verder versterkt .

EATRIS maakt deel uit van de ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) en werkt actief samen met de biologische en medische secties van ESFRI. Tevens is EATRIS betrokken bij diverse nationale en internationale coördinatie-vergaderingen die ieder jaar plaatsvinden.

Nederland zal binnen EATRIS een belangrijk knooppunt ('node') vormen op het vlak van de Beeldvorming en Tracers technologie. Nederland heeft al een voorsprong met de medische beeldvorming. Het feit dat het VUmc in Amsterdam zich ontwikkelt tot een excellent Europees centrum voor medische hybride beeldvorming speelt hierin een belangrijke rol.

Guus van Dongen is voorzitter van het betreffende Imaging and Tracer Product platform.

EATRIS resultaten dienen verder te reiken dan wat ieder land op zich zou kunnen realiseren. Dit zal zich uiten in indicatoren zoals een betere toekomst voor patiënten, de impact van ingrijpende ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes, en het beperken van de kosten voor de gezondheidszorg.

Als de doelstellingen van nationale onderzoeksprogramma's zoals CTMM en van internationale initiatieven zoals EATRIS gerealiseerd zijn, zullen zich volop mogelijkheden aandienen voor Europa's economische groei.

Voor meer informatie bezoekt u de EATRIS website (in het Engels)