Info

Imaging Hub

De “Dutch Imaging Hub” maakt medicijnen in het lichaam zichtbaar. Deze zeer innovatieve technologie van Nederlandse bodem trekt internationaal veel belangstelling.

 

4 november 2014

Dutch Imaging Hub - video

De “Dutch Imaging Hub” maakt medicijnen in het lichaam zichtbaar. Met innovatieve technologie kunnen we in het lichaam zien of een medicijn bij een patient al dan niet werkt, evidence based. Dat is niet alleen voor de patiënt goed. Het is ook bruikbaar bij medicijnontwikkeling.

Jaarlijks wordt er voor 1.000 miljard euro geslikt aan medicijnen, waarvan maar 40% effectief blijkt. Met de Dutch Imaging Hub kan Nederland forse kostenbesparingen binnen de gezondheidszorg realiseren.

De Dutch Imaging Hub gebruikt een zeer innovatieve technologie van Nederlandse bodem, waar internationaal veel interesse voor is. Uit de top-20 van de grootste farmabedrijven, maken tien bedrijven al gebruik van de hub. Daaronder ook het bedrijf Roche, dat als eerste gebruik maakte van de hub.

Monique op ten Berg, Medical Director Roche, vertelt:
“Inmiddels hebben wij al 3,5 jaar een samenwerkingsverband met de Dutch Imaging Hub. Onze eigen imaging-experts werken nauw samen met wetenschappers van VU medisch centrum in Amsterdam, het universitair medisch centrum Groningen en het universitair medisch centrum Radboudumc in Nijmegen. Voor ons zit de winst in het feit dat je door vroege klinische studies de effectiviteit van een medicijn kan bepalen. Door zo kans-rijke van kans-arme medicijnen te onderscheiden, worden de gemiddelde ontwikkelkosten per medicijn lager.”

Bij de totstandkoming van de Dutch Imaging Hub heeft het Nederlandse topinstituut Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) een belangrijke rol gespeeld.

Professor Guus van Dongen, VUmc licht toe: “Het imaging-onderzoek - dat nu is uitgemond in de hub – is als eerste verricht binnen de CTMM-projecten AIRFORCE voor long, hoofd- en halskanker en MAMMOTH, dat zich richt op optische diagnostiek van borstkanker. Ook is CTMM de ‘humus’ geweest voor publiekprivate samenwerking: bedrijfsleven en kennisinstellingen zijn gaan beseffen dat innovatie alleen door optimale samenwerking bereikt kan worden.”

Omdat Nederland zich heeft geprofileerd als hét land van de publiekprivate samenwerking in combinatie met translationeel onderzoek, hebben ZonMw en CTMM het hoofdkantoor van EATRIS naar Nederland kunnen halen.

Bekijk de film ( http://youtu.be/mE2Lw3k9opQ )

Voordelen

De voordelen van de Dutch Imaging Hub op een rij:

1. Goed voor de patiënt (evidence based, dus bewezen werking)

2. Lagere ontwikkelkosten van nieuwe medicijnen en behandelmethodes

3. Snellere ontwikkeling van nieuwe, kansrijke medicijnen

4. Trekt farmaceutische bedrijvigheid aan

5. Trekt scannerindustrie aan

6. Versterkt Nederlandse positie in Europa