Info

Hart- en vaatziekten

CTMM heeft dertien onderzoeksprojecten op het gebied van hart- en vaatziekten.
Contents
Project Circulating Cells
Patiënten met aderverkalking vertonen meestal weinig of geen symptomen totdat een ‘plaque’ – een vetophoping aan de binnenkant van een bloedvat - scheurt en leidt tot de vorming van een stolsel dat de bloedstroom belemmert. De gevolgen hiervan zijn vaak catastrofaal: een beroerte of hartaanval bijvoorbeeld. Op dit moment is het niet mogelijk om te zien of een patiënt zulke ‘instabiele kwetsbare plaques’ heeft.
Project COHFAR
Cardiovasculaire ziekte, hartfalen en hartritmestoornissen zijn nog steeds belangrijke doodsoorzaken in de westerse wereld. Hoe worden patiënten met risico hierop tijdig herkend?
Project deAGEpyr
deAGEpyr bestudeert bij zwaarlijvige mensen de effecten van pyridoxamine op insulinegevoeligheid en de vasculaire functie.
Project ECAF
Ontwikkeling van een niet-invasieve techniek voor de classificatie van boezemfibrilleren op basis van een complexiteitsanalyse van het slokdarm ECG.
Project Eminence
Ischemische ziekten zijn ziekten die ontstaan door een gebrek aan zuurstof, bijvoorbeeld in het hart.
Project ENGINE
Valorisatieproject ENGINE - Ontwikkeling van een nieuwe generatie multiplex miRNA assay voor hartfalen (Gelieerd aan CTMM TRIUMPH project)
Project INCOAG
Het systeem van bloedstolling speelt een cruciale rol om bloedverlies bij verwondingen te voorkomen. Maar het bloedstollingsproces kan ook in werking treden als er helemaal geen bloedingen zijn, bijvoorbeeld als reactie op een ontsteking in de bloedvaten.
Project MICRO-BAT 2014
Een microscoop-onafhankelijke testmethode voor trombusvorming ter bepaling van het risico op bloeding of trombose.
Project PARISk
Het scheuren van een ‘plaque’ - een vetbult in een bloedvat die is ontstaan door aderverkalking – is de belangrijkste oorzaak van hart- en herseninfarcten.
Project PREBAT
Valorisatieproject PREBAT vormt een werkpakket van het CTMM INCOAG project.
Project PREDICCt
In Nederland lijden meer dan een half miljoen mensen aan diabetes mellitus type 2 (DM2). Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om de last van deze ziekte en de bijbehorende complicaties te verminderen.
Project Tailor-CRT
Valorisatieproject Tailor-CRT bouwt sinds 2013 voort op de resultaten van een werkpakket van het CTMM COHFAR project. Tailor-CRT is een werkpakket van COHFAR.
Project TRIUMPH
Hartfalen is een chronische ziekte die steeds ernstiger wordt, met een grote impact op patiënten en de maatschappij.