Info
Hart- en vaatziekten

Circulating Cells

Patiënten met aderverkalking vertonen meestal weinig of geen symptomen totdat een ‘plaque’ – een vetophoping aan de binnenkant van een bloedvat - scheurt en leidt tot de vorming van een stolsel dat de bloedstroom belemmert. De gevolgen hiervan zijn vaak catastrofaal: een beroerte of hartaanval bijvoorbeeld. Op dit moment is het niet mogelijk om te zien of een patiënt zulke ‘instabiele kwetsbare plaques’ heeft.

Het risico op hart- en herseninfarcten inschatten via bloedcellen

 

Het Circulating Cells projectrapport is door de Hartstichting kort en zeer toegankelijk samengevat (download PDF). Lees wat er bereikt is en wat dat betekent voor patiënten.

Circulating Cells flyer voorzijde

Prof. dr. Gerard Pasterkamp, hoogleraar experimentele cardiologie aan het UMC Utrecht en hoofdonderzoeker van Circulating Cells:

"In totaal hebben we 20 á 25 potentiële nieuwe signaalstoffen  ontdekt, die relevante informatie lijken te bevatten om het risico op een hart- of herseninfarct in te schatten.

We bouwen nu verder aan een model om iemands persoonlijke risico in te schatten.

Dit zal steeds meer op maat gebeuren: gebaseerd op je persoonlijke biomarkers, en het feit of je man bent of vrouw."

 

Lees verder in de flyer.

augustus 2016

 

 

Klik op de foto hieronder voor het uitgebreide Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

CircCellsvoorzijde

Het Circulating Cells project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over Circulating Cells. (Download PDF)

juni 2016

 

 

Enkele kerncijfers:

Looptijd: 2008-2014 (inclusief verlenging)

Budget: 20 miljoen euro

Projectpartners: 21

Gezondheidsfondsen: 1

Mensen werkzaam in project: 107

FTE's in project: 141

 

 

Projectinformatie bij de start in 2008:

Circulating Cells

 

Dit project is gericht op het onderzoeken van ‘circulerende cellen’, zoals witte bloedcellen en bloedplaatjes. Gekeken wordt of deze cellen stofjes met zich meedragen (‘biomarkers’) die duiden op een verhoogd risico op het ontwikkelen van instabiele plaques. De bedoeling is dat de huisarts straks kan meten hoe het staat met de mate van aderverkalking en de bijbehorende risico’s. Hiervoor worden binnen dit project nieuwe technologieën ontwikkeld.

Voor meer informatie: download de Engelstalige CIRCULATING CELLS projectinformatie (pdf).

Gezondheidsfondsen