Info
Hart- en vaatziekten

COHFAR

Cardiovasculaire ziekte, hartfalen en hartritmestoornissen zijn nog steeds belangrijke doodsoorzaken in de westerse wereld. Hoe worden patiënten met risico hierop tijdig herkend?

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

COHFAR voorzijde output report

 

Het COHFAR project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over COHFAR. (Download PDF)

 

december 2017

 

 

COHFAR

 

Hartpatiënten kunnen een Cardiac Resynchronization Therapy (CRT)-apparaat krijgen: een pacemaker die de pompfunctie van het hart bevordert en de hartslag kan normaliseren. Bij levensbedreigende hartritmestoornissen wordt vaak gekozen voor een Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD): een apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd en een elektrische schok afgeeft bij een ernstig hartritmestoornis.

Toch hebben niet alle patiënten baat bij CRT en zijn ICD’s niet altijd nodig voor behandeling. Weer andere mensen hebben wel een behandeling nodig, maar worden niet als zodanig opgemerkt. Er bestaat dus een grote behoefte aan het tijdig herkennen van patiënten met risico op hartfalen of hartritmestoornissen en aan het verbeteren van de respons op pacemakers en ICD’s. Daaraan wordt binnen COHFAR gewerkt.

Zie onderstaande reportage over het COHFAR project. Dit filmpje maakt onderdeel uit van een serie van vier CTMM filmpjes die op 9 september van start is gegaan op RTL Z.

 

In 2013 startte het CTMM valorisatieproject Tailor-CRT, gebaseerd op de resultaten uit COHFAR. Tailor-CRT vormt een onderdeel van COHFAR.

Voor meer informatie: download de Engelstalige COHFAR projectinformatie (pdf).

 

Onderzoeksparel

Voor de laatste stap naar de patiënt is binnen CTMM het ECAF project gestart. ECAF is één van de onderzoeksparels van CTMM en bouwt voort op bovenstaand COHFAR project.

Zie ook het persbericht 5 miljoen euro voor onderzoeksparels (PDF) van 23 april 2015.

Gezondheidsfondsen