Info
Hart- en vaatziekten

deAGEpyr

deAGEpyr bestudeert bij zwaarlijvige mensen de effecten van pyridoxamine op insulinegevoeligheid en de vasculaire functie.

Mensen met overgewicht hebben een sterk verhoogd risico voor het krijgen van ouderdomsdiabetes, ook wel type 2 diabetes genoemd. Zowel mensen met overgewicht als  mensen  met type 2 diabetes hebben ook een sterk verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.

In ons onderzoek hebben we aangetoond dat zogenaamde versuikerde eiwitten zich opstapelen in het vetweefsel van zwaarlijvige mensen. In kleine proefdieren hebben we gevonden dat het vitamine B6 pyridoxamine de vorming en ophoping van versuikerde eiwitten remt, ontsteking verlaagt en dat dit tevens insuline gevoeligheid en vaatfunctie verbetert. Het nu voorgestelde wetenschappelijk onderzoek zal pyridoxamine verder testen in mensen met overgewicht. Dit zullen we doen in een kleine studie (‘een trial’), waarin de deelnemers van de studie pyridoxamine krijgen gedurende 8 weken. Wij zullen deze deelnemers nauwkeurig gaan volgen en we zullen nagaan of pyridoxamine leidt tot een verbetering van de insuline gevoeligheid en een verbetering van vaatfunctie.

deAGEpyr bouwt voort op het Predicct project.

Partners