Info
Hart- en vaatziekten

Eminence

Ischemische ziekten zijn ziekten die ontstaan door een gebrek aan zuurstof, bijvoorbeeld in het hart.

Nieuwe bloedvaten maken? Wij allemaal kunnen het. Niet alleen als we kinderen zijn en onze organen nog groeien; ook als volwassenen maken we voortdurend nieuwe bloedvaten om oude te vervangen.
Ook maken we nieuwe vaten als een slagader is vernauwd of helemaal is verstopt door slagaderverkalking of een bloedpropje. Ons lichaam maakt dan nieuwe vertakkingen uit slagaders. Bovendien worden kleine bloedvaatjes groter, zodat er meer bloed door kan. Zo ontstaan omleidingen om de vernauwing of verstopping heen.
Soms is dit genoeg om weer voldoende bloed naar het hart, de hersenen of de benen te laten stromen. Maar lang niet altijd.

De wetenschappers en bedrijven in dit project willen de technieken verbeteren om bloedvaten te beoordelen. Het doel is dat artsen preciezer weten of hun patiënt genoeg goede bloedvaten heeft, zodat ze beter kunnen bepalen of bijvoorbeeld een operatie nodig is.
Ook helpen de technieken bij het onderzoek naar nieuwe medicijnen die de groei van bloedvaten stimuleren.

Het Eminence projectrapport is door de Hartstichting kort en zeer toegankelijk samengevat (download samenvatting als PDF). Lees wat er bereikt is en wat dat betekent voor patiënten.

Eminence voorzijde flyer Hartstichting

januari 2017

 

 

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

EMINENCEvoorzijde

Het Eminence project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over Eminence. (Download PDF)

juni 2016

 

 

 

Eminence

 

Stel dat de bloedtoevoer naar het hart gestremd is, dan zal het lichaam nieuwe bloedvaten proberen te maken om de organen toch van bloed te voorzien. Onderzoekers hebben inmiddels de nodige kennis voorhanden om de aanleg van nieuwe bloedvaten met innovatieve behandelingen te stimuleren. Toch vinden die behandelingen nog niet veel plaats.

Dat komt onder meer doordat neovascularisatie (het vormen van nieuwe bloedvaten) nog moeilijk te signaleren valt, het nog lastig blijkt om patiënten te selecteren en doordat bloedvat-vormende medicijnen nog onvoldoende op de juiste plek terecht komen.

Het Eminence-project ontwikkelt meerdere tests om snel en nauwkeurig vast te stellen dat er nieuwe bloedvaten gevormd worden, en tests om het risico op hart- en vaatziekten bij individuele patiënten te voorspellen. Daarnaast willen de onderzoekers via scans (MRI) kunnen zien wat het effect van nieuwe bloedvaten is op de bloeddoorvoer.

 

MILabs, partner in het CTMM Eminence project - als onderzoeker in de moleculaire beeldvorming -, ontwierp een geheel nieuwe lijn van moleculaire beeldvormende systemen met een ongeëvenaarde resolutie.

MILabs levert high-end moleculaire imaging-oplossingen voor biomedisch onderzoek. Vandaag de dag dragen deze systemen bij aan de wereldwijde ontwikkeling van nieuwe diagnostische oplossingen of therapieën voor ziekten zoals kanker, Alzheimer,Parkinson, depressie, diabetes en hartproblemen.

In onderstaande Engelstalige video ziet u een demonstratie van hun nieuwste beeldvormingstechnieken:

Voor meer informatie: download de Engelstalige EMINENCE projectinformatie (pdf).

Partners

Gezondheidsfondsen