Info
Hart- en vaatziekten

INCOAG

Het systeem van bloedstolling speelt een cruciale rol om bloedverlies bij verwondingen te voorkomen. Maar het bloedstollingsproces kan ook in werking treden als er helemaal geen bloedingen zijn, bijvoorbeeld als reactie op een ontsteking in de bloedvaten.

Onderzoekers, bedrijven en de Hartstichting ontwikkelden nieuwe tests die meer inzicht geven in de bloedstolling van een bepaalde patiënt op een bepaald moment. Het doel is om ziekten die het gevolg zijn van ongewenste bloedstolsels te voorkomen, zoals hart- en herseninfarcten, trombose en longembolieën. Bovendien willen de onderzoekers bloedingen tegengaan die ontstaan door te weinig stolling.

Het INCOAG projectrapport is door de Hartstichting kort en zeer toegankelijk samengevat (download samenvatting als PDF). Lees wat er bereikt is en wat dat betekent voor patiënten.

INCOAG project - nieuwe tests voor betere controle over bloedstolling

januari 2017

 

 

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

INCOAGvoorzijde

Het INCOAG project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over INCOAG. (Download PDF)

juni 2016

 

 

INCOAG

 

Het bloedstollingsproces kan ook in werking treden als er helemaal geen bloedingen zijn, bijvoorbeeld als reactie op een ontsteking in de bloedvaten. Dat kan leiden tot een bloedstolsel in een bloedvat: trombose. De huidige tests om problemen in het bloedstollingssysteem op te sporen zijn niet gevoelig genoeg.

Daarom worden binnen het INCOAG-project nieuwe tests ontwikkeld die gemakkelijker en nauwkeuriger het risico op trombose bij patiënten kunnen inschatten. Het gaat om tests die de actuele stollingsactiviteit in het bloed meten, tests om het stollingsvermogen van het bloed te bepalen en biomarkers die het risico op trombose voorspellen.

Zie onderstaande reportage over het INCOAG project. Dit filmpje maakt onderdeel uit van een serie van vier CTMM filmpjes die op 9 september 2013 van start is gegaan op RTL Z.

Zie ook het interview met twee CTMM onderzoekers op de RTL Z website.

 

 

Valorisatieproject PREBAT

 

In 2013 is PREBAT gestart, een valorisatieproject binnen het CTMM INCOAG project.

 

 

Onderzoeksparel

 

Voor de laatste stap naar de patiënt is binnen CTMM het project MICRO-BAT 2014 gestart. MICRO-BAT 2014 is één van de onderzoeksparels van CTMM en bouwt voort op bovenstaand  project.

Zie ook het persbericht 5 miljoen euro voor onderzoeksparels (PDF) van 23 april 2015.

 

 

Voor meer informatie: download de Engelstalige INCOAG projectinformatie (pdf).

Gezondheidsfondsen

Persbericht

Op 16 juli 2014 verstuurden CTMM en het Maastricht UMC+ een gezamenlijk persbericht: 'Snellere opsporing bloedingen en trombose mogelijk door nieuwe test'. Professor Johan Heemskerk, MUCM+: "Om deze test te ontwikkelen hebben we op grote schaal informatie over trombusvorming verzameld in een 'flowkamer' - een nagemaakt bloedvaatje - met stromend bloed. Dat is nog nooit eerder op deze schaal gebeurd".

De bloedtest wordt verder doorontwikkeld, zodat hij in de toekomst niet alleen in ziekenhuizen maar ook bij de huisarts gebruikt kan gaan worden.

Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications publiceerde over de bevindingen.

Naar het persbericht van 16 juli 2014 (PDF)