Info
Hart- en vaatziekten

PARISk

Het scheuren van een ‘plaque’ - een vetbult in een bloedvat die is ontstaan door aderverkalking – is de belangrijkste oorzaak van hart- en herseninfarcten.

Onderzoekers, bedrijven en de Hartstichting ontwikkelden nieuwe technieken om het scheuren van deze slagaderverkalking te zien aankomen. Het doel is om herseninfarcten te voorkomen, en mensen met onschuldige slagaderverkalking een overbodige operatie te besparen.

Het Parisk projectrapport is door de Hartstichting kort en zeer toegankelijk samengevat (download samenvatting als PDF). Lees wat er bereikt is en wat dat betekent voor patiënten.

 

Parisk voorzijde flyer

 

Prof. dr. Mat Daemen, Projectleider en hoogleraar Pathologie van atherosclerose aan het AMC in Amsterdam:

"Waarom scheurt het ene stukje slagaderverkalking in de halsslagader sneller dan het andere? Een zeer relevante vraag,
die we dankzij dit grote project beter kunnen beantwoorden."


januari 2017

 

 

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

Pariskvoorzijde

Het PARISk project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over PARISk. (Download PDF)

juni 2016

 

 

PARISk

 

Bij aderverkalking ontstaat een groeiende vetophoping aan de binnenkant van de slagader, waardoor de bloedstroom steeds verder afgesloten raakt. Het risico op scheuren van een plaque wordt onder meer bepaald door moleculaire, biologische en biomechanische waarden in deze plaque.

Binnen het project PARISk wordt gezocht naar een model om het risico op scheuren voor een afzonderlijke vetophoping te kunnen voorspellen. Dit model zal in studies getest worden bij patiënten. PARISk concentreert zich bij zijn onderzoek op aderverkalking in de halsslagader.

Voor meer informatie: download de Engelstalige PARISk projectinformatie (pdf).

Gezondheidsfondsen