Info
Hart- en vaatziekten

PREDICCt

In Nederland lijden meer dan een half miljoen mensen aan diabetes mellitus type 2 (DM2). Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om de last van deze ziekte en de bijbehorende complicaties te verminderen.

Hart- en vaatziekten bij diabetes type 2 eerder opsporen

 

Het Predicct projectrapport is door de Hartstichting kort en zeer toegankelijk samengevat (download PDF). Lees wat er bereikt is en wat dat betekent voor patiënten.

Predicct flyer voorzijde

Prof. dr. Marten Hofker, projectleider van Predicct en hoogleraar moleculaire genetica in het UMC Groningen:

Dit onderzoek heeft ons heel veel inzicht gegeven in de complexe samenhang tussen suikers, vetten en ontsteking, en hoe dat de bloedvaten schaadt.

Lees verder in de flyer.

augustus 2016

 

 

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

Predicctvoorzijde

Het PREDICCt project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over PREDICCt. (Download PDF)

juni 2016


 

Enkele kerncijfers:

 

Looptijd: 2008-2014 (inclusief verlenging)

Budget: 18,4 miljoen euro

Projectpartners: 23

Gezondheidsfondsen: 3

Mensen werkzaam in project: 93

FTE's in project: 141

 

 

 

Projectinformatie bij de start in 2008:

PREDICCt

 

Het PREDICCt-consortium combineert de meest recente inzichten in de oorzaken van DM2 met innovatieve technologieën om nieuwe biomarkers (risico-indicatoren) voor DM2 en daaraan gerelateerde complicaties te vinden.

Dit gebeurt met twee doelen:

  • het onderscheiden van groepen patiënten met risico op het ontwikkelen van diabetes en complicaties aan hart en bloedvaten, en
  • het ontwikkelen van moleculaire (genetische) diagnostiek en beeldvorming om risicopatiënten te identificeren

 

 

 

Film

Vanwege de complicaties die kunnen optreden, is diabetes een groot maatschappelijk probleem waar vaak te lichtvaardig over wordt gedacht. Als je bijvoorbeeld kijkt naar alle patiënten met borstkanker en alle patiënten met diabetes, dan is hun levensverwachting gelijk.

De film over Predicct die in 2014 is gemaakt:

 


DiagnOptics
, partner in het PREDICCt consortium was onderdeel van het programma 'Toekomstmakers' dat op 18 september 2013 werd uitgezonden op RTL Z.

In dit programma toont DiagnOptics de AGE Reader, een apparaat dat bij diabetespatiënten direct het risico op een cardiovasculaire aandoening kan voorspellen .

Het fragment is onderdeel van aflevering 2, en begint op 10:19.


Hycult Biotech, ook een partner in het CTMM PREDICCt consortium, heeft haar expertise in aangeboren immuniteit assays op het identificeren en kwantificeren van biomarkers voor de voorspelling en vroegtijdige diagnose van diabetes en aan diabetes gerelateerde cardiovasculaire complicaties.

Zie onderstaande Engelstalige video van Hycult Biotech (2012).

Voor meer informatie: download de Engelstalige PREDICCt projectinformatie (pdf).

 

Onderzoeksparel

 

Voor de laatste stap naar de patiënt is binnen CTMM het 'deAGEpyr' project gestart. deAGEpyr is één van de onderzoeksparels van CTMM en bouwt voort op bovenstaand Predicct project.

Zie ook het persbericht 5 miljoen euro voor onderzoeksparels (PDF) van 23 april 2015.

 

Gezondheidsfondsen

Glycocalyxmeter

De glycocalyx is een beschermlaag aan de binnenkant van de bloedvaten die bijvoorbeeld stolsels voorkomt en zorgt dat de vaten gezond blijven. Hoe dikker de laag, hoe beter. De glycocalyxmeter is een meetinstrument dat deze laag binnen enkele minuten kan meten. DTW2012 glycocalyxmeting Niels

"Wie gezond leeft kan toch een dunne glycocalyx hebben. Als dat bekend is, kunnen preventieve maatregelen worden genomen. Enorme winst", zegt Hans Vink van GlycoCheck, dat in nauwe samenwerking met Topic Embedded Systems in Best de methode ontwikkelde binnen het CTMM Predicct project.

Artikel in Financieele Dagblad Special op 6 september 2012 (download PDF)

GlycoCheck is 24 mei 2014 aanwezig op de CTMM stand tijdens de Dutch Technology Week, High Tech Campus Eindhoven, Conference center op de Strip.