Info
Infectie en Autoimmuniteit

MARS

Sepsis (bloedvergiftiging) komt steeds vaker voor en is een belangrijke doodsoorzaak in ziekenhuizen.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

MARSvoorzijde

Het MARS project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over MARS. (Download PDF)

juni 2016

 

 

MARS

 

Tegenwoordig zijn er in Nederland ongeveer evenveel ziekenhuisopnamen voor ernstige sepsis als voor borst- en longkanker.  Het sterftepercentage door septische shock (patiënten met sepsis die ook een sterk verlaagde bloeddruk hebben) is maar liefst 45 procent. Er bestaat daarom dringend behoefte aan een betere diagnose en behandeling van sepsis.

Het MARS-project is erop gericht om tests te ontwikkelen die snel en nauwkeurig informatie geven over individuele patiënten met sepsis. Die tests moeten bijvoorbeeld vaststellen welk micro-organisme verantwoordelijk is voor de infectie en hoe ernstig de reactie op die infectie is. De ‘tools’ dienen gebruiksvriendelijk en dichtbij het bed van de patiënt aanwezig te zijn, en moeten de arts snel informatie geven over de beste behandeling voor desbetreffende patiënt.

Voor meer informatie: download de Engelstalige MARS projectinformatie (pdf).

 

Onderzoeksparel

 

Voor de laatste stap naar de patiënt is binnen CTMM het MARS&MORE project gestart. MARS&MORE is één van de onderzoeksparels van CTMM en bouwt voort op bovenstaand MARS project.

Zie ook het persbericht 5 miljoen euro voor onderzoeksparels (PDF) van 23 april 2015.