Info
Infectie en Autoimmuniteit

TRACER

Het ontstaan en verloop van reumatoïde artritis (RA), de snelheid waarmee gewrichtsschade optreedt en het effect van de behandeling verschillen per patiënt.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

TRACERvoorzijde

Het TRACER project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over TRACER. (Download PDF)

juni 2016

 

 

 

TRACER

 

Dit bemoeilijkt behandeling van RA. Tijdig beginnen met de behandeling is essentieel voor het uiteindelijke resultaat en voor het voorkomen of vertragen van gewrichtsschade. Omdat de symptomen en het verloop van de ziekte zo sterk variëren, is er behoefte aan een behandeling die op de patiënt is toegesneden. Er zijn echter nog geen optimale tools beschikbaar voor sterk gepersonaliseerde diagnose, prognose en behandelingsselectie.

Het TRACER-project wil die tools ontwikkelen voor gebruik in drie verschillende ziektestadia: bij RA in een zeer vroeg stadium (VERA), bij RA in een vroeg stadium (ERA) en bij gevorderde RA (ESRA). Het projectteam zal met name nieuwe biochemische analyse-instrumenten en beeldvormingtechnieken ontwikkelen en beproefde tools en technieken verbeteren, om het ziekteverloop en de respons op behandelingen te kunnen voorspellen.

Voor meer informatie: download de Engelstalige TRACER projectinformatie (pdf).

Gezondheidsfondsen

Meer dan honderd

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Maar zelfs binnen die afzonderlijke bestaan verschillen in de oorzaak en het verloop van het ziekteproces. Juist het onderzoek naar die verschillen leidt tot verdere verbetering van de behandeling, stelt hoogleraar Reumatologie Hans Bijlsma.

Lees zijn bijdrage aan de website van het UMC Utrecht (okt 2011)