Info

Kanker

De CTMM oncologie projecten zijn:
Contents
Project AIRFORCE
Zowel onder mannen als vrouwen is kanker in het bovenste deel van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal - longkanker en hoofd-halskanker - een van de belangrijkste doodsoorzaken.
Project BIOCHIP
Het doel van BioCHIP is nieuwe diagnostische tests ontwikkelen voor acute leukemie (AML) en multipel myeloom (MM, ofwel de Ziekte van Kahler), twee levensbedreigende vormen van bloedkanker (september 2008).
Project Breast CARE
Alleen al in Nederland komen er ieder jaar zo’n 13.000 nieuwe gevallen van borstkanker bij. Omdat de ziekte bij iedere vrouw zo anders is, zou het zeer wenselijk zijn om vooraf te weten welke combinatie van geneesmiddelen de meeste kans heeft om alle kankercellen te doden.
Project Cancer Vaccine Tracking
Een therapeutisch vaccin tegen tumor-antigenen is een veelbelovende methode om kanker te bestrijden.
Project CHOICE
CHOICE werkt aan voorspelling van response op borstkankertherapie
Project CRCbioscreen
Ontwikkeling van de volgende generatie screeningstest voor dikkedarmkanker. CRCbioscreen is een valorisatieproject dat voortkomt vanuit het CTMM DeCoDe project.
Project DeCoDe
Colorectaal carcinoom – een vorm van darmkanker – is de op een na belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfte in de westerse wereld.
Project HIFU-CHEM
Zeer nauwkeurig geneesmiddelen toedienen, precies op de locatie van de aandoening. Het wordt gezien als dé manier om de werkzaamheid van medicijnen te verhogen en bijwerkingen te verminderen.
Project MAMMOTH
Het MAMMOTH-project heeft twee doelstellingen: eerdere opsporing van borstkanker en het ontwikkelen van nieuwe patiëntgerichte behandelingen voor deze ziekte.
Project MUSIS
Antistoffen of geneesmiddelmoleculen, gekoppeld aan fluorescerende moleculen die zich specifiek binden aan tumorweefsel. Zo ziet de chirurg het onderscheid tussen tumorweefsel en gezond weefsel.
Project Nano Ca IX
Valorisatieproject Nano Ca IX is een aanvullend werkpakket van het CTMM MAMMOTH project. Nano Ca IX bouwt voort op de resultaten van een bestaand werkpakket.
Project PCMM
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder westerse mannen. Een tumor in de prostaat kan worden behandeld via bestraling of een operatie.
Project PROCAMOLMED
Validatie van twee nieuwe DNA merkstoffen voor prostaatkanker
Project VOLTA
Binnen het VOLTA-project worden nieuwe technologieën ontwikkeld om kanker met behulp van geluidsgolven (‘high intensity focused ultrasound’ ofwel HIFU) te behandelen. Daarbij worden tumoren plaatselijk verhit.
Project VOLTAVALO
Opereren zonder snijden bij borstkanker.