Info
Kanker

BIOCHIP

Het doel van BioCHIP is nieuwe diagnostische tests ontwikkelen voor acute leukemie (AML) en multipel myeloom (MM, ofwel de Ziekte van Kahler), twee levensbedreigende vormen van bloedkanker (september 2008).

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

BIOCHIPvoorzijde

Het BIOCHIP project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over BIOCHIP. (Download PDF)

juni 2016

 

 

september 2008

 

BIOCHIP

 

Momenteel slaat de behandeling van patiënten vaak niet aan. Daarom zoeken CTMM-onderzoekers naar ‘genetische handtekeningen’ bij patiënten: genetische verschillen tussen tumoren bij subgroepen van patiënten. Op basis van die genetische handtekeningen worden nieuwe diagnostische hulpmiddelen ontwikkeld: BioChips.

Zo kunnen artsen straks eenvoudig de optimale behandelingsstrategie voor individuele patiënten vaststellen. De BioChips zullen uitgebreid door patiëntengroepen worden getest om hun nauwkeurigheid en effectiviteit te bepalen.

De diagnose van welke soort acute leukemie een patiënt heeft kan tegenwoordig binnen vier dagen worden vastgesteld. De BioChip hiervoor, de AMLprofiler, is in maart 2011 op de Europese markt toegelaten.

 

12 november 2014

Film over de MMprofiler en over de AMLprofiler


Met speciale dank aan Hans Scheurer, bestuurslid patiëntenvereniging HEMATON.

Artsen herkennen niet direct de ziekte multipel myeloom (MM). Ook wel de Ziekte van Kahler genoemd en een levensbedreigende bloedkanker. Dat is bij 80% procent van de Kahler-patienten het geval. In deze film vertelt voormalig schooldirecteur Hans Scheurer  over het belang van een goede test.

Drie keer achter elkaar longontsteking, die ondanks de antibiotica steeds weer terugkwam. Dat was in 2005 bij Hans Scheurer (50) het geval. Na bloedprikken en verder onderzoek werd uiteindelijk geconstateerd dat hij leed aan multipel myeloom (MM).

De nieuwe MM-profiler test maakt het mogelijk om binnen drie dagen vast te stellen of een patiënt een agressieve of minder agressieve variant van bloedkanker heeft. De biochip MMprofiler is in een gezamenlijk onderzoek van Nederlandse wetenschappers, artsen en bedrijven binnen het Nederlandse topinstituut CTMM ontwikkeld door het bedrijf SkylineDx uit Rotterdam. Ook de AMLprofiler komt in de film aan de orde.

Bekijk de film ( http://youtu.be/MDLazYABB38 )

 

Voor meer informatie over de AMLprofiler bekijk hier de video vervaardigd in 2012 door het toenmalige AgentschapNL (Ministerie van Economische Zaken):

 

Voor meer informatie over het project: download de Engelstalige BioChip projectinformatie (pdf).