Info
Kanker

CRCbioscreen

Ontwikkeling van de volgende generatie screeningstest voor dikkedarmkanker. CRCbioscreen is een valorisatieproject dat voortkomt vanuit het CTMM DeCoDe project.

Dikkedarmkanker (colorectaal carcinoom; CRC) is wereldwijd een van de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen, waar veel mensen aan komen te overlijden. Een belangrijke reden voor de hoge sterfte aan CRC is dat vroege tumoren meestal geen klachten geven, waardoor de meerderheid van de CRC-patiënten de diagnose krijgt in een stadium waarin slechts een minderheid nog kan worden genezen. Screening op darmkanker met een ontlastingstest spaart duizenden levens en is uiteindelijk goedkoper dan niet screenen. De ontlastingstest die gebruikt gaat worden in het bevolkingsonderzoek, de FIT (immunochemische fecale test), detecteert onzichtbare spoortjes bloed (hemoglobine) die kunnen duiden op het hebben van darmkanker. Als de uitslag van de test positief is, wordt men doorverwezen voor colonoscopie, het kijkonderzoek van de dikke darm.

Recente ontwikkelingen in het onderzoek laten zien dat het mogelijk is om de FIT verder te verbeteren door in ontlasting biomarkers te detecteren die afkomstig zijn van tumorcellen. Met een geavanceerde techniek hebben we meerdere eiwitten in ontlasting gevonden die CRC patiënten kunnen onderscheiden van gezonde controlepatiënten en bovendien tumoren kunnen opsporen die negatief testen voor hemoglobine. Met deze eiwitmarkers kan dus, al dan niet in combinatie met de FIT, een zeer gevoelige test worden ontwikkeld voor een nog effectievere screening op darmkanker.

In dit project zullen we een externe validatiestudie op veel klinische monsters uitvoeren die van cruciaal belang zijn om die eiwitmarkers te selecteren die de meeste tumoren kunnen detecteren zonder een positieve uitslag te geven aan gezonde personen. Hiermee kunnen we een eiwit-gebaseerde CRC-screeningstest ontwikkelen die gemakkelijk in gebruik en kost-effectief is. Vervolgens kan deze nieuwe test in het kader van het bevolkingsonderzoek vergeleken worden met de bestaande test. Zo’n nieuwe test zal uiteindelijk de sterfte aan CRC nog verder terugdringen.

 

CRCbioscreen is een valorisatieproject dat voortkomt vanuit het CTMM DeCoDe project.

 

12 november 2014

FILM over CRCbioscreen

met speciale dank aan mevrouw Bénédicte Enneking.

Dikkedarmkanker is wereldwijd één van de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen. Ook bij Bénédicte Enneking werd dikkedarmkanker geconstateerd.

Een belangrijke reden voor de hoge sterfte aan dikkedarmkanker is dat de tumoren in een vroeg stadium weinig klachten geven, waardoor een diagnose vaak te laat wordt gesteld.

Vroegtijdige screening op darmkanker kan duizenden levens sparen.  Het is precies om die reden dat binnen het Nederlandse topinstituut CTMM, in samenwerking met VU medisch centrum,  de Maag Lever Darm Stichting, gewerkt wordt aan een nieuwe screeningstest voor darmkanker.

Met deze nieuwe test kunnen we specifiek kijken naar stofjes in de ontlasting - zogeheten eiwitmarkers - die afkomstig zijn van tumorcellen. De eerste studies laten zien dat we daarmee ook tumoren kunnen opsporen die bij de huidige testen nog gemist worden.

Bekijk de film

 

Persbericht 'Verbeterde darmkankertest in aantocht' van 13 maart 2014

Partners

Gezondheidsfondsen

Darmkanker

Darmkanker kan soms al enkele jaren onopgemerkt aanwezig zijn in de darm. Darmkanker groeit traag en dat is eigenlijk een gunstige eigenschap vanuit het standpunt van preventief onderzoek. Ook door zelf goed op te letten en bij bepaalde verschijnselen naar de dokter te gaan kan veel ellende voorkomen worden.

De Maag Lever Darm Stichting heeft een nieuwe campagne gelanceerd: 'Je poep wil je wat vertellen'.

De Maag Lever Darm Stichting maakt het checken van je ontlasting gemakkelijk met de poepwijzer: een handige online tool op www.jepoep.nl waarmee iedereen kan controleren of zijn of haar ontlasting in orde is of dat het verstandig is de huisarts te raadplegen.

8 april 2014

Kouwe Kak

Kouwe kak

Met enorme vriezers vol ontlasting speuren onderzoekers naar stoffen die darmtumoren met ongekende precisie blootleggen.

Lees het artikel in de New Scientist, oktober 2013 (Nederlandstalig)