Info
Kanker

HIFU-CHEM

Zeer nauwkeurig geneesmiddelen toedienen, precies op de locatie van de aandoening. Het wordt gezien als dé manier om de werkzaamheid van medicijnen te verhogen en bijwerkingen te verminderen.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

HIFU-CHEMvoorzijde

Het HIFU-CHEM project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over HIFU-CHEM. (Download PDF)

juni 2016

 

 

HIFU-CHEM

 

Dit zou bijvoorbeeld kunnen via middelen die op temperatuur reageren en ter plaatse hun ‘lading’ afgeven (“Bommen los!”), na zeer locatiegerichte verhitting met geconcentreerd ultrageluid. Via MRI kan dit proces in het lichaam continu gevolgd en gestuurd worden. Voor de farmaceutische industrie biedt dit nieuwe gebied van MRI-gestuurde geneesmiddelentoediening interessante mogelijkheden. Zo kunnen de toepassingen van bestaande medicijnen worden uitgebreid.

Binnen het HIFU-CHEM-project wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingsopties voor uitzaaiingen in de lever en het bot met behulp van High Intensity Focused Ultrasound (HIFU), geleid door MRI-beelden. Dit gebeurt met temperatuurgevoelige nanogeneesmiddelen zoals ThermoDox®. Deze behandeling moet  een niet-chirurgisch alternatief gaan bieden voor de bestrijding van kwaadaardige tumoren, ofwel opereren zonder snijden.

Voor meer informatie download de volledige HIFU-CHEM projectinformatie (Engelstalig).

Of lees het artikel van 4 januari 2014 in de Telegraaf: 'Genezen met Geluid' (PDF).

Partners

HIFU-CHEM op RTL

Op 9 oktober 2013 is -- op RTL 4 en in het programma Toekomstmakers op RTL Z -- aandacht besteed aan 'MR HIFU', de nieuwe manier van behandelen van kanker met geluidsgolven in combinatie met nanobolletjes gevuld met medicijn. Deze revolutionaire manier van behandelen wordt door de CTMM HIFU-CHEM projectpartners ontwikkeld.

Geluidsgolven ("ultrasound") zijn ook onderwerp van studie binnen het CTMM VOLTA project.

Bekijk het filmfragment met Prof. Holger Gruell van de TU/e.

 

09-10-2013

Pijnbestrijding

Uitzaaiingen van kanker in de botten kunnen bijzonder pijnlijk zijn. Met de technologie ontwikkeld binnen HIFU-CHEM worden patiënten in het UMC Utrecht palliatief behandeld.

Lees meer in de PDF van Medisch Contact

of bekijk het artikel on line inclusief een filmpje.

Budget

Het projectbudget van HIFU-CHEM bestaat uit bijdragen van de overheid en van de projectpartners en bedraagt 7,6 miljoen euro.

De verdeelsleutel: 50% wordt betaald door de overheid uit FES 2006 ofwel aardgasbaten, 25% door de betrokken industriële partners en 25% door de betrokken academische partners.

Einddatum project: 31-12-2014