Info
Kanker

MUSIS

Antistoffen of geneesmiddelmoleculen, gekoppeld aan fluorescerende moleculen die zich specifiek binden aan tumorweefsel. Zo ziet de chirurg het onderscheid tussen tumorweefsel en gezond weefsel.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

MUSISvoorzijde

Het MUSIS project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over MUSIS. (Download PDF)

juni 2016

 

 

 

MUSIS

 

12 november 2014

Onderscheid tussen tumorweefsel en gezond weefsel

Het is een medische innovatie van formaat: een camerasysteem dat tumoren bij kankerpatiënten zichtbaar maakt tijdens de operatie. Inmiddels zijn de eerste patiënten succesvol geopereerd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Met de nieuwe cameratechniek zijn uitzaaiingen van dikkedarmkanker in de lever zichtbaar te maken, vertelt LUMC-chirurg Alexander Vahrmeijer. De techniek wordt inmiddels ook voor andere toepassingen gebruikt, zoals bij uitzaaiingen van eierstokkanker.

Hendrik Jan van Es van het bedrijf Quest Medical Imaging, vertelt: “Tot op heden was er geen CE-goedgekeurd systeem waarmee de chirurg tegelijkertijd het kleurenbeeld en het fluorescente, lichtgevende beeld kon zien. Beide beelden zijn nodig om goed te kunnen opereren. Nu is er een camera die dit wel kan en die door íeder ziekenhuis ingezet kan worden.”

Alexander Vahrmeijer geeft aan: “Het belang voor de patiënt is duidelijk: we zijn in staat om beter te opereren. Daarnaast is de verwachting dat het aantal heroperaties zal afnemen, en dat betekent dus dat we kostenbesparingen kunnen realiseren.”

Wat het camerasysteem uniek maakt is dat het extreem gevoelig is. Hierdoor is het niet alleen te gebruiken bij open operaties, maar ook bij sleutelgatoperaties.

Bij deze operaties kan de chirurg het tumorweefsel niet meer voelen. Het voelen wordt nu vervangen door fluorescentie. De camera kijkt voor de chirurg door het sleutelgat heen.

De nieuwe cameratechniek is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Quest Medical Imaging in samenwerking met een team van onderzoekers en artsen van het LUMC, binnen het MUSIS project van het Nederlandse topinstituut CTMM.

Bekijk de video (https://www.youtube.com/watch?v=c50Nu9kFqS8&feature=youtu.be)

Meer over het MUSIS project:

 

Met behulp van beeldvormingstechnologieën als CT, MRI en PET kan kanker tegenwoordig veel sneller worden opgespoord. Daarna kunnen tumoren tijdens een open operatie, een endoscopie (een onderzoek van de darm met een bestuurbare slang) of een laparoscopie (een kijkoperatie in de buik) worden weggehaald. Maar het onderscheiden van tumorweefsel en normaal weefsel blijft lastig tijdens zulke operaties. Het is voor de chirurg of specialist moeilijk om een duidelijke tumorvrije marge vast te stellen. Ook het zien van lymfeklieruitzaaiingen blijf problematisch tijdens een operatie.

De levensverwachting van kankerpatiënten zou sterk verbeteren als tumorvrije marges en (lymfeklier)uitzaaiingen zichtbaar konden worden gemaakt. Een veelbelovende ontwikkeling op dit gebied is het gebruik van ‘near-infrared fluorescence’ (NIRF) beeldvorming. Daarbij worden fluorescerende moleculen gekoppeld aan antistoffen of geneesmiddelmoleculen die zich specifiek binden aan tumorweefsel. Dat weefsel licht dus op (denk aan een soort vuurvliegjes-effect).

Het MUSIS-project wil ervoor zorgen dat deze techniek snel beschikbaar kan komen voor kankeroperaties. Daarom worden tumorspecifieke NIRF-‘probes’ ontwikkeld die tumoren herkennen en speciale camerasystemen om deze cellen tijdens operaties op te sporen.

 

Voor meer informatie: download de Engelstalige MUSIS projectinformatie (pdf).