Info
Kanker

PCMM

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder westerse mannen. Een tumor in de prostaat kan worden behandeld via bestraling of een operatie.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

PCMM voorzijde

Het PCMM project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over PCMM. (Download PDF). Zie ook de onderzoeksparel PROCAMOLMED.

augustus 2016


 

PCMM

Bij veel patiënten komt de ziekte echter terug door uitzaaiingen. Dan kan de ziekte vaak alleen nog maar worden afgeremd en een klachtenverlichtende behandeling worden ingezet.

Het project Prostate Cancer Molecular Medicine (PCMM) richt zich op het verminderen van overdiagnostiek en overbehandeling van prostaatkanker; het gevolg van de niet ideale screeningstests die momenteel worden gebruikt. Daarom wordt gezocht naar nieuwe biomarkers (‘signaleringsstoffen’) voor prostaatkanker, om patiënten een duidelijke prognose en een behandeling op maat te kunnen geven.

Daarnaast bestaat veel behoefte aan het beter kunnen volgen van het effect van een behandeling als de ziekte al in een gevorderd stadium is. Hiervoor wordt gewerkt aan innovatieve beeldvorming, zodat je snel kunt zien of een behandeling aanslaat. De studies in dit project worden in de toekomst ondersteund door een unieke Nederlandse biobank met monsters en beeldvormingsgegevens van prostaatkankerpatiënten in diverse stadia.

Voor meer informatie: download de Engelstalige PCMM projectinformatie (pdf).

 

Onderzoeksparel

Voor de laatste stap naar de patiënt is binnen CTMM het PROCAMOLMED project gestart. PROCAMOLMED is één van de onderzoeksparels van CTMM en bouwt voort op bovenstaand PCMM project.

Zie ook het persbericht 5 miljoen euro voor onderzoeksparels (PDF) van 23 april 2015.