Info
Translationeel onderzoek en ICT

NGS-ProToCol

Het begrijpen en aanpakken van prostaat- en darmkanker door het ontsluiten van de DNA-code, dat zijn de doelen van het valorisatieproject NGS-ProToCol.

Kanker is een ziekte van het DNA, veroorzaakt door veranderingen in het genoom van cellen. Deze DNA veranderingen veroorzaken afwijkingen in de RNAs en eiwitten van de cel en kunnen tot gevolg hebben dat cellen continu blijven groeien en kunnen overleven onder moeilijke omstandigheden. Om te begrijpen waarom een normale cel verandert in een kankercel en hoe we deze cellen kunnen herkennen en vernietigen, moeten we de relevante DNA en RNA veranderingen in kaart brengen. Vooral voor veel voorkomende tumortypes zoals prostaat- en dikke darmkanker kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de diagnose, prognose en behandeling.

De laatste technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om alle veranderingen in het DNA - ook wel genoom genoemd - van een kankercel te identificeren. Met dezelfde techniek kunnen we ook alle RNA veranderingen in kaart brengen. We zullen de Ion Proton ™ technologie gebruiken om de basenvolgorde van het DNA en RNA te bepalen (sequencing) van 50 prostaattumoren, 30 darmadenomen en 30 darmtumoren. Opslag, verwerking en integratie van de massale hoeveelheid gegevens zal worden uitgevoerd in samenwerking met het CTMM TraIT (Translationeel onderzoek IT) project.

Uit de informatie over de basenvolgorde kunnen we achterhalen of eerder geïdentificeerde merkers voor prostaatkanker en darmkanker in staat zijn de tumoren in een vroeg stadium op te sporen en of de merkers agressiviteit van de ziekte voorspellen. Daarnaast zal deze informatie resulteren in de identificatie van nieuwe merkers voor kanker waartegen ook nieuwe therapeutische geneesmiddelen ontworpen kunnen worden. De gegevens, hulpmiddelen en expertise gegenereerd in dit project zullen een toonaangevende bron zijn voor onderzoeksgroepen om in samenwerkingsverbanden de nieuwste sequencing technologieën toe te passen voor andere ziektebeelden.

NGS-ProToCol is een nieuw valorisatieproject (1 januari 2014) dat voortbouwt op resultaten van de PCMM en DeCoDe projecten op het vlak van prostaatkanker en dikkedarmkanker.

Partners