Info

AIRFORCE

Zowel onder mannen als vrouwen is kanker in het bovenste deel van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal - longkanker en hoofd-halskanker - een van de belangrijkste doodsoorzaken.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

AIRFORCEvoorzijde

Het AIRFORCE project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over AIRFORCE. (Download PDF)

juni 2016


 

AIRFORCE

Ieder jaar wordt bij zo’n 9.000 Nederlanders longkanker vastgesteld en sterven er 8.850 mensen aan deze ziekte. Bij hoofd-halskanker gaat het om respectievelijk 2.400 en 850 mensen per jaar. Vaak is roken de oorzaak.

Het AIRFORCE-consortium richt zich op het verbeteren van de huidige combinatie van chemotherapie en bestraling om behandelingen op maat mogelijk te maken.

Zo wordt rekening gehouden met de biologische verschillen tussen patiënten en hun tumoren: het consortium zoekt moleculaire kenmerken van tumoren die wijzen op resistentie tegen chemoradiatie. Daarnaast worden contrastmiddelen (PET-tracers) ontwikkeld om die resistentie via een scan zichtbaar te maken in het lichaam van de patiënt. Dat maakt nauwkeurige toediening van verhoogde stralingsdoses aan resistente tumorgebieden (‘dose boosting’) mogelijk.

 

4 november 2014

Dutch Imaging Hub - video

De “Dutch Imaging Hub” maakt medicijnen in het lichaam zichtbaar. Met innovatieve technologie kunnen we in het lichaam zien of een medicijn bij een patient al dan niet werkt, evidence based. Dat is niet alleen voor de patiënt goed. Het is ook bruikbaar bij medicijnontwikkeling.

Jaarlijks wordt er voor 1.000 miljard euro geslikt aan medicijnen, waarvan maar 40% effectief blijkt. Met de Dutch Imaging Hub kan Nederland forse kostenbesparingen binnen de gezondheidszorg realiseren.

De Dutch Imaging Hub gebruikt een zeer innovatieve technologie van Nederlandse bodem, waar internationaal veel interesse voor is. Uit de top-20 van de grootste farmabedrijven, maken tien  bedrijven al gebruik van de hub. Daaronder ook het bedrijf Roche, dat als eerste gebruik maakte van de hub.

Monique op ten Berg, Medical Director Roche, vertelt:
“Inmiddels hebben wij al 3,5 jaar een samenwerkingsverband met de Dutch Imaging Hub. Onze eigen imaging-experts werken nauw samen met wetenschappers van VU medisch centrum in Amsterdam, het universitair medisch centrum Groningen en het universitair medisch centrum Radboudumc in Nijmegen. Voor ons zit de winst in het feit dat je door vroege klinische studies de effectiviteit van een medicijn kan bepalen. Door zo kans-rijke van kans-arme medicijnen te onderscheiden, worden de gemiddelde ontwikkelkosten per medicijn lager.”

Bij de totstandkoming van de Dutch Imaging Hub heeft het Nederlandse topinstituut Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) een belangrijke rol gespeeld.

Professor Guus van Dongen, VUmc licht toe: “Het imaging-onderzoek - dat nu is uitgemond in de hub – is als eerste verricht binnen de CTMM-projecten AIRFORCE voor long, hoofd- en halskanker en MAMMOTH, dat zich richt op optische diagnostiek van borstkanker. Ook is CTMM de ‘humus’ geweest voor publiekprivate samenwerking: bedrijfsleven en kennisinstellingen zijn gaan beseffen dat innovatie alleen door optimale samenwerking bereikt kan worden.”

Omdat Nederland zich heeft geprofileerd als hét land van de publiekprivate samenwerking in combinatie met translationeel onderzoek, hebben ZonMw en CTMM het hoofdkantoor van EATRIS naar Nederland kunnen halen.

Bekijk de film ( http://youtu.be/mE2Lw3k9opQ )

 

Voor meer informatie: download de Engelstalige AIRFORCE projectinformatie (pdf).

20.000 genen

Op 19 maart 2014 promoveert Sanne Martens - de Kemp aan het VUmc. Zij verrichtte haar onderzoek binnen het Airforce project. Zij bekeek welke genen belangrijk zijn voor de gevoeligheid van een cel voor chemotherapie. Dat heeft zij gedaan door in het lab één voor één twintigduizend genen uit te schakelen in de tumorcellen. Haar onderzoek biedt nieuwe aanknopingspunten bij de bestrijding van hoofd-halstumoren.

>Meer informatie