Info
Kanker

DeCoDe

Colorectaal carcinoom – een vorm van darmkanker – is de op een na belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfte in de westerse wereld.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

DeCoDevoorzijde

Het DeCoDe project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over DeCoDe. (Download PDF)

juni 2016

 

 

DeCoDe

 

Jaarlijks brengt deze vorm van kanker zo´n 14 tot 22 miljard dollar aan economische kosten met zich mee. Vroegtijdige opsporing en behandeling op maat, op basis van individuele tumorkenmerken, worden over het algemeen beschouwd als de beste manier om de overlevingskans van patiënten te vergroten en de economische last door colorectaal carcinoom te verminderen.

Binnen DeCoDe wordt daaraan gewerkt. Onderzoekers zoeken naar nieuwe biomarkers voor darmkanker (stoffen die aantonen dat iemand deze ziekte heeft) en testen deze in ontlastingsmonsters van grote groepen patiënten. Nieuwe biomarkers moeten ook kunnen voorspellen hoe medicijnen zullen aanslaan en hoe groot het risico is dat de kanker terugkeert. Bepaalde biomarkers worden doorontwikkeld tot PET-tracers: licht-radioactieve stoffen die de ziekteprocessen in het lichaam zichtbaar maken. Tot slot wordt gewerkt aan een virtuele colonoscopie: een onderzoek van de dikke darm via een MRI-scan.

Voor meer informatie: download de Engelstalige DeCoDe projectinformatie (pdf).

Chromosomen

Chromosomale afwijkingen in maag-darm tumoren zijn bepalend voor ziektebeloop en behandeling. Dat blijkt uit het proefschrift van Josien Haan, die op 17 maart 2014 promoveerde aan het VUmc. Zij verrichtte haar onderzoek binnen het DeCoDe project. Haar onderzoek is betaald door CTMM en door KWF Kankerbestrijding.

>Meer informatie

Persbericht Promotie

Vlakke adenomen en poliepvormige adenomen

Dikke darmkanker, een in Westerse landen veel voorkomende en vaak dodelijke aandoening, ontstaat uit zogenaamde adenomen, ook wel darmpoliepen genoemd. Naast deze typische poliepvormige adenomen bestaan ook vlakke adenomen. Rinus Voorham heeft in zijn proefschrift onderzocht wat op moleculair niveau de verschillen zijn tussen deze twee verschillende typen darmkankervoorlopers.

Lees meer over het proefschrift van Rinus Voorham die op 9 oktober 2013 promoveerde aan het VUmc