Info
Kanker

MAMMOTH

Het MAMMOTH-project heeft twee doelstellingen: eerdere opsporing van borstkanker en het ontwikkelen van nieuwe patiëntgerichte behandelingen voor deze ziekte.

Dit gebeurt via moderne beeldvormingstechnieken waarmee veranderingen in de celbiologie kunnen worden opgespoord die wijzen op de aanwezigheid van borstkanker. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een zuurstoftekort in het borstweefsel, om angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaatjes) en veranderingen in hormoonreceptoren (eiwitten die zorgen voor hormoongevoeligheid).

Dat opsporen gebeurt met fluorescerende, dus oplichtende tracers: een veelbelovende vorm van screening omdat deze patiëntvriendelijk is, snel werkt en er geen ioniserende straling wordt gebruikt. Er worden ook tracers ontwikkeld voor PET/SPECT-scans. Beide soorten tracers zullen uitgebreid worden getest en vergeleken met resultaten uit monsters die via een biopsie, dus met het wegsnijden van een stukje tumorweefsel, zijn verkregen. De tracers zullen niet alleen worden ingezet voor screening, maar ook voor het optimaliseren van de behandeling van individuele patiënten.

Elsken vd Wal

Zie ook de uitzending van Pauw & Witteman van 27 november 2012, 23.00 uur, met een uitleg door Professor Elsken van der Wall (werkzaam binnen het CTMM MAMMOTH project). Het fragment begint in de 21e minuut.

In 2013 werd werkpakket 7 van MAMMOTH ingericht als valorisatieproject onder de naam van Nano Ca IX (zie ook het menu aan de linkerzijde van deze pagina).

Voor meer informatie: download de Engelstalige MAMMOTH projectinformatie (pdf).

Gezondheidsfondsen

Nano Ca IX

De veelbelovende resultaten van MAMMOTH gaven aanleiding voor een vervolg.

In 2013 werd werkpakket 7 van MAMMOTH ingericht als valorisatieproject onder de naam van Nano Ca IX (zie ook het verticale menu aan de linkerzijde van deze pagina).

Dutch Imaging Hub

Het innovatieve beeldvormende ("imaging") onderzoek, als eerste verricht binnen de CTMM-projecten AIRFORCE (voor long, hoofd- en halskanker) en MAMMOTH (optische diagnostiek van borstkanker) is uitgemond in de Dutch Imaging Hub.

november 2014