Info
Kanker

VOLTA

Binnen het VOLTA-project worden nieuwe technologieën ontwikkeld om kanker met behulp van geluidsgolven (‘high intensity focused ultrasound’ ofwel HIFU) te behandelen. Daarbij worden tumoren plaatselijk verhit.

Klik op de foto hieronder voor het Engelstalige rapport over de projectuitkomsten.

VOLTAvoorzijde

Het VOLTA project is inmiddels afgerond en alle belangrijke informatie kunt u vinden in het Engelstalige rapport over VOLTA. (Download PDF)

juni 2016

 

VOLTA

 

Binnen het VOLTA-project worden nieuwe technologieën ontwikkeld om kanker met behulp van ‘high intensity focused ultrasound’ (HIFU) te behandelen. Daarbij worden tumoren plaatselijk verhit tot temperaturen die hoog genoeg zijn om kankercellen te doden – een ingreep die ‘thermische ablatie’ wordt genoemd. Op deze manier kunnen patiënten behandeld worden zonder operatie.

Een van de belangrijkste uitdagingen is om een temperatuurprofiel van de tumor te maken dat garandeert dat alle kankercellen worden gedood. Tot nu toe is HIFU vooral gebruikt in combinatie met echografie, waarbij temperatuursregistratie niet mogelijk is. Daarnaast is er de uitdaging om bij organen die tijdens de behandeling door bijvoorbeeld de ademhaling bewegen om het ultrageluid op de bewegende tumor gefocust te houden.

Op die uitdagingen gaat het VOLTA-project in door HIFU te combineren met MRI. Daarbij kan de real time-beweging van organen in beeld worden gebracht, terwijl tegelijkertijd de temperatuur van lichaamsweefsel nauwkeurig wordt geregistreerd.  Zo kan de tumor optimaal worden verhit.

Zie onderstaande reportage over het VOLTA project. Dit filmpje maakt onderdeel uit van een serie van drie CTMM filmpjes die in september 2013 zijn getoond op RTL Z rondom het tv-programma Toekomstmakers.

Voor meer informatie: download de Engelstalige VOLTA projectinformatie (pdf).

 

 

Onderzoeksparel

Voor de laatste stap naar de patiënt is binnen CTMM het VOLTAVALO project gestart. VOLTAVALO is één van de onderzoeksparels van CTMM en bouwt voort op bovenstaand VOLTA project.

Zie ook het persbericht 5 miljoen euro voor onderzoeksparels (PDF) van 23 april 2015.

Partners

Opereren zonder snijden

NOS reportage en persbericht behandeling borstkankerpatiënten met ultrageluid (CTMM VOLTA project)

02-10-2012

Toekomstmakers

Geluidsgolven ("ultrasound") zijn onderwerp van studie binnen het VOLTA project. Met geluidsgolven wordt tumorweefsel zodanig verhit dat het afsterft. Professor Maurice van den Bosch, UMC Utrecht, licht het toe in een interview op de site van RTL Toekomstmakers.

"Volgend jaar zitten we in de lever."

11-10-2013

VOLTA onderzoeksbudget

Het projectbudget van VOLTA bestaat uit bijdragen van de overheid en van de projectpartners en bedraagt 11,0 miljoen euro.

Toelichting op het financiële model.